KAKVA JE TO TRKA BILA: 19 godina od Šumaherove prve pobede za Ferari! (VIDEO)

Nemac je bio najbolji na trci za Veliku nagradu Španije, i vozio je fenomenalno

Neizbrisiv trag u Formuli 1 ostavio je veliki šampion i sinonim za ovaj sport, Mihael Šumaher.

Sedam puta je bio šampion, od toga pet godina zaredom, a ukupno je trijumfovao u 91 trci u karijeri.

Od toga, 72 je "upisao" vozeći za Ferari.

I tog drugog juna, 1996. godine, kiša je lila na Katalunji, a Šumaher je ostvario prvu pobedu za italijansku ekipu i najavio najbolje dane za nju. U tom momentu, Ferari je bio željan titule, jer je poslednja bila osvojena 1979. godine.

Nemac je bio najbolji na trci za Veliku nagradu Španije, i vozio je fenomenalno.

- Ovo je čudesno! Da me je neko pitao koliko bih para dao na ovakav ishod, rekao bih da ne bih stavio ni peni - rekao je tada Šumaher, a kasnije je priznao da je taj bolid sa desetocilindričnim motorom u razvojonoj fazi bio jedan od najgorih koji je vozio u karijeri.

Iza Šumahera su bili: Žan Alesi (Beneton), Žak Vilnev (Vilijams), Hajnc-Harald Frencen (Zauber), Mika Hakinen (Meklaren Mercedes), Pedro Diniz (Honda)...

Treba napomenuti da je Nemac svega dve nedelje ranije, na trci u Monaku, izleteo sa staze. I tada je padala kiša, ali je zahvaljujući sjajnoj vožnji na Katalunji Šumaher dobio nadimak "Regenmeister", odnosno Kišni čarobnjak.

Devetnaest godina kasnije, slavni Nemac leži nepokretan posle strašne nesreće na skijanju, koju je doživeo krajem decembra 2013. godine...

(Telegraf.rs)