Cvetković: Na medalju u Londonu! Vujović: Ima jačih od nas

Nikada nije dobro kada zavisiš od drugih, ali svaka čast Špancima koji su maksimalno profesionalno odigrali ceo turnir, uključujući i duel sa Poljacima

Nekadašnji selektor rukometne reprezentacije Srbije i legendarni as Metaloplastike Jovica Cvetković izjavio je za Telegraf.rs da su srpski rukometaši zaslužili plasman na Olimpijske igre, gde imaju realnu šansu da se bore za vrh. Srbija se u London kvalifikovala zahvaljujući pobedi Španije nad Poljskom u poslednjem susretu (33:22), dok su "orlovi" svoj deo posla odradili trijumfom nad Alžirom 26:18.

- Nikada nije dobro kada zavisiš od drugih, tako da moramo da priznamo da smo imali i sreće. Ipak, svaka čast Špancima koji su maksimalno profesionalno odigrali ceo turnir, pa i poslednju utakmicu sa Poljacima. U ovom trenutku je najvažnije da smo se plasirali na Olimpijske igre i ova generacija je to apsolutno zaslužila - rekao je Cvetković.

On smatra da nije preambiciozno očekivati medalju u Londonu, i pored jake konkurencije na predstojećem turniru.

- Zašto ne bismo "napali" medalju? Imamo kvalitet za to, ova ekipa je na Evropskom prvenstvu u Beogradu pokazala da vredi. Već danas moramo da se okrenemo pripremama za Olimpijske igre, da tamo odemo u najjačem sastavu i potpuno spremni. Ova generacija je kratko na okupu, ali je dokazala svoj veliki potencijal i kvalitet - poručio je Cvetković.

Vujović: Polufinale u Londonu ravno medalji

Nekadašnji selektor nacionalnog tima Veselin Vujović smatra da je bio red da sreća bude na strani naših rukometaša koji su zahvaljujući trijumfu Španije nad Poljskom obezbedili plasman na Olimpijske igre u Londonu, prve od Sidneja 2000. godine.

On smatra da bi plasman u polufinale na najvećoj sportskoj smotri bio ravan medalji.

- Koliko smo mi puta ispadali zbog slabije gol-razlike i tome sličnog. Red je bio da sreća bude na našoj strani. Niko se za par meseci neće sećati kako smo se plasirali na Olimpijske igre, bitno je da smo tamo. Tamo nas čeka paklen posao, jer, budimo iskreni, konkurencija je izuzetno jaka i ima reprezentacija koje su objektivno jače od naše. Iako smo u Beogradu osvojili srebrnu medalju, moramo biti svesni da nismo među najjačima u Evropi. Treba biti pošten i reći da bi plasman u polufinale bio ravan osvajanju medalje - rekao je Veselin Vujović.

Po njegovom mišljenju, uspesi reprezentacije ne mogu previše da utiču na podizanje kvaliteta klupskog rukometa.

- Teško da će reprezentacija podići kvalitet ove lige. Jednostavno, svi tim momci igraju u inostranstvu, dok je naša liga izuzetno slaba, preglomazna je i daleko od nivoa ozbiljnijih evropskih liga. Rezultati Partizana u Ligi šampiona to najbolje odslikavaju. Bojim se da će proći još dosta vremena dok ne dostignemo određeni kvalitet - zaključio je Vujović.

Srbija će se pred žreb, 30. maja, naći u četvrtom šeširu zajedno sa domaćinom turnira Velikom Britanijom.

(Telegraf.rs)