Gracias, España! Srpski rukometaši na Olimpijskim igrama!

Srbija ubedljivo savladala Alžir (26:18) u poslednjem kolu kvalifikacionog turnira u Alikanteu, ali je u London vodi i pobeda Španije protiv Poljske

Muška rukometna reprezentacija Srbije nastavlja da živi svoj san. Posle srebra na Evropskom prvenstvu u Beogradu pre dva meseca, izborila se i za odlazak na Olimpijske igre u Londonu ovog leta.

Srbija je zauzela drugo mesto na kvalifikacionom turniru u Alikanteu, za koji je kartu izvadila dobrim plasmanom na "Evru". Imala je isti broj bodova kao i Poljska (3), ali je presudila bolja gol-razlika.

Odluka je pala u poslednjem, trećem kolu. Jedan od dva potrebna uslova da naša reprezentacija bude učesnik Igara prvi put posle Sidneja 2000. (četvrto mesto) ispunjen je njenom ubedljivom pobedom protiv Alžira 26:18 (15:10). Trebalo je i da Španija savlada Poljsku, a domaćin turnira je to učinio u našu korist.

Iako je "crvena furija" sa dve pobede već bila obezbedila olimpijsku vizu, nije se igrala ugledom pred svojom publikom. Rešetala je gol Poljaka od početka do završetka. Na kraju – 33:22.

I eto, na Olimpijske igre vodi nas i pomoć reprezentacije s kojom smo odigrali poslednji meč na najvećoj sportskoj smotri. U borbi za bronzu u Sidneju Španci su nas savladali 26:22.

Pobeda Srbije protiv nejakog Alžira nijednog trena nije dolazila u pitanje. Na poluvremenu je bilo pet golova prednosti, a u drugom delu zaliha je rasla. U 40. minutu +7, a u 50. i najveća +10. Na kraju +8.

Kroz kvalifikacije, pored Srbije i Španije, olimpijsku vizu stekli su i Mađarska, Švedska, Hrvatska i Island. Među 12 učesnika (dve grupe po šest) jesu i domaćin Velika Britanija, evropski prvak Danska, svetski šampion Francuska, Argentina, Južna Koreja i Tunis.

Dvorana u Alikanteu. Gledalaca: 300. Sudije: Horaček, Novotni (Češka). Sedmerci: Srbija 5 (3), Alžir 2 (2). Isključenja: Srbija 8 minuta, Alžir 6.

Srbija: Stanić 12 odbrana, Marjanac, Šešum 3, Vujin 6 (3), Nikčević 2, Toskić 3, Ilić, Marković 2, Prodanović 1, Stojković 1, Rnić 3, Kostadinović, Beljanski, Čutura 4, Stanković, Nenadić 1.