Leon Deleon: Partizan još duguje, moguće je da navijači opet ukradu pehar!

Direktor KLS Leon Deleon objasnio kakav će tretman imati klubovi u slučaju nepoštovanja pravila, koliko će se tolerisati kašnjenja, kako se Liga priprema za večiti derbi i šta očekuje od predstavnika klubova...

Košarkaška liga Srbije, a samim tim i prolećna Superliga, u septembru prošle godine dobila je novog direktora, Leona Deleona.

Mlađim ljubiteljima košarke ovo ime možda nije poznato, ali stariji poznavaoci sporta svakako znaju o kome se radi, pošto je Deleon u doba SFRJ bio član komisije za takmičenja.

Od kada je zamenio Dragana Gogića, novi komesar Superlige u medijima se pominjao samo kada je promenio pravilo prema kojem su treneri sve vreme tokom trajanja utakmica morali da nose sakoe, što je do tada često izazivalo polemiku u javnosti. Osim toga, Deleona nema u medijima, drži se pravila Lige, a čini se da mu je dobra saradja sa klubovima na prvom mestu.

Tek što su odigrna dva kola Superlige, Partizanu je zaprećeno da zbog neplaćenih dugovanja neće moći da igra utakmicu protiv FMP-a, čime je Liga pokazala da ove sezone neće biti odugovlačenja s plaćanjem i da svi klubovi moraju da poštuju pravila.

- Partizan nije platio kompletno dugovanje, ali su izmirili ratu koju je trebalo da plate, po dogovoru, do utakmice sa klubom iz Železnika. Ostala im je još jedna rata, ali sve uplaćuju na osnovu dogovorene dinamike - objasnio je Leon Deleon.

Da li to znači da se kašnjenja neće tolrisati, kao što se dešavalo ranijih godina?

- Dozvoljena su odstupanja pet do sedam dana, ako je klub u krizi, što je kod nas u zemlji čest slučaj, zbog čega Liga svakako ima razumevanja. Međutim, ako je u pitanju poslednja utakmica plej-ofa, na primer, onda ne može da se čeka do sledeće sezone, što u slučaju učesnika ABA lige znači do aprila meseca.

Da li su kazne rigoroznije u odnosu na prethodni period?

- Ništa nismo menjali, kazne su potpuno iste. Do sada nisam imao potrebu da primenjujem one najrigorozije, to i izbegavam, svima nam je u interesu da takmičenje bude podređeno sportu, da košarka, igra budu u fokusu, a da se što manje bavimo ostalim stvarima- objašnjava Deleon.

Šta treba da se desi da biste se odlučili za najstrožu kaznu?

- Ako uočimo da se neke greške ponavljaju ili da klub odbija saradnju. Sve dok rade na normalnom funkcionisanju, zdravom odnosu i poštuju pravila, izbegavaću rigorozne kazne, i generalno nisam za to. Jasno je da klub čiji navijači vređaju protivnika mogu da budu kažnjeni, ali ako predstavnici kluba opomenu navijače i mogu da utiču na njih, svakako neće biti kažnjeni.

Uskoro nas očekuju dva večita derbija u okviru Superlige, a posle i u plej-ofu. Da li je liga spremna za to?

- To je stvar klubova i njihovih organizacija, a mala je uloga same Lige. Da li će doći do razmene karata ili ne, kolika će biti njihova cena, da li će prisustvovati smao pristalice domaćina, sve to zavisi od njihovog međusobnog dogovora. Pionir je unapred rasprodat, mnogi imaju sezonske karte, tako da verovatno neće mešati navijače, ali opet, sve zavisi od njih, obezbeđenja i organizacije, a Liga je tu da pomogne za sve što treba.

Kako ste zadovoljni ovim utakmicama koje su do sada odigrane?

- Za sada je sve u redu. Ali, košarka nije samo Superliga na proleće. Košarka se u Srbiji igra od jeseni, kad počnu i sva druga prvenstva, samo što nije toliko medijski ispraćeno. Osim finansijskih problema sa kojima se suočavaju klubovi, ostalo je sve kako treba, a nadam se da će tako ostati do kraja takmičenja.

Znači, neće se ponoviti situacija od prošle godine, kada je uzet pehar?

- Verujem da neće, ali tu nije stvar Lige, već organizacije meča. Ako stotinu navijača pokuša da otme pehar, to teško može da se spreči, ali to niko ne može da predvidi, kao ni neke druge ispade, i to su pojedinačni slučajevi - završava Leon Deleon.

(M. N.)