Da li će Partizan igrati Evrokup dogodine? Evroliga kaže - teško!

Finasijski fer-plej od 2015/2016 važi i sa drugo najjače takmičenje u Evropi. Koja košarkaška anti-zemlja dobija predstavnika u najjačem evropskom takmičenju? Ispratite novosti iz Evrolige

Svega par dana nakon što je FIBA poslala svoj predlog novog takmičenja koje pretenduje da zameni ULEB-ovo, Evroliga je zvanično saopštila da propisana pravila finansijskog fer pleja (FFP) primenjuje od sezone 2015-2016.

Sva pravila o FFP nalaze se ovde: Evroliga objavila svoje uslove: Da li će Zvezda i Partizan moći da je igraju narednih sezona?

Suština je da klubovi ne smeju da imaju neizmerene obaveze prema državi, kao ni prema bivšim igračima i trenerima.

Partizan je u tom slučaju, u ozbiljnom problemu.

Umesto 12, klubovima će biti dodeljeno 11 A licenci, što znači da će na raspolaganju biti tri licence po nacionalnoj ligi.

Što se tiče B licenci, njih će ukupno biti osam, koje će biti prosleđene klubovima iz ABA lige (dva kluba), Francuske, Nemačke, Italije, Poljske, Rusije i Španije.

Tu su i četiri privremene, jednogodišnje B licence, koje se vode kao vajld karte, i biće upućene ka klubovima iz Francuske, Nemačke, Turske i Velike Britanije.

Kada je Evrokup u pitanju, ostaje isti format takmičenja od 36 klubova: tri iz Jadranske lige, Francuske, Nemačke, Italije, Francuske i Španije, dva  iz Turske, Litvanije i Izraela, i po jedan klub iz Belgije, Češke, Finske, Grčke, Letonije, Poljske, Ukrajine i Velike Britanije. Ostala četiri učesnika će dobiti vajld karte.

Evroliga je podsetila da će pravila FFP biti na snazi od naredne sezone, i naglasila da klubovi moraju da ispune minimum standarda (o kojima je Telegraf opšrino pisao još u oktobru prošle godine), dok zajednička računovodstvena regulativa takođe stupa na snagu od naredne sezone i u Evrokupu, kako bi se ista finansijska pravila primenila u budućnosti.

U Evroligi menjaju sudijsku komisiju novom Tehničkom komisijom, kojom će predsedavati Kostas Rigas.

Na kraju, saopšteno je da će se formirati Radna grupa koja će se baviti poboljšanjem mera bezbednosti i protokolom pre i tokom utakmica. Grupa će u naredna dva meseca napraviti predloge za prevenciju incidenata koji narušavaju imidž takmičenja.

Najavljeno je i da će klubovi dobiti veće bonuse za pobede, dok će šampionu biti dodeljeno čak milion dolara.

(Telegraf.rs)