TRENUTAK ISTINE: Kome više veruju kladionice i mogu li debitanti da reše utakmicu? (INFOGRAFIK)

Po dobrom starom običaju, ponovo bi i ovaj derbi mogao da odluči o tome kome će pripasti šampionski pehar. Maske između dva tima ne postoje, teško da treneri jedan drugog mogu da iznenade, a sve se svodi na to ko će bolje odigrati tih 90 minuta na stadionu "Rajko Mitić"

Vreme je da igre počnu! Dobar dan i dobrodošli na Telegraf Sport gde ćete, kao po navici, moći da se informišete o svemu što je vezano za predstojeći večiti derbi između Crvene zvezde i Partizana.

Biće to 148. duel komšija sa Topčiderskog brda čiji rivalitet datira još od prvog derbija u januaru 1947. godine. Zvezda je dobila sa 4:3, ali to je davna prošlost. Sadašnjost kaže da je Prtizan poslednja dva rešio u svoju korist i u ovaj ulazi kao blagi favorit. Pre svega, jer ima pet bodova viška na tabeli.

KOLIKO KOŠTA VEČITI DERBI? Šta sve Zvezda mora da plati i koliko da bi organizovala meč sa Partizanom?

Praznik srpskog fudbala sudiće Milorad Mažić sa svojim pomoćnicima, a meč je na progarmu od 18.00 časova na Marakani. Ono što može da raduje navijače oba tima jeste činjenica da će Nenad Lalatović i Zoran Milinković moći da računaju na sve fudbalere. Naravno, van stroja je samo Vulićević, još od jesenjeg derbija u Humskoj.

KRATKA ANALIZA:

Crvena zvezda mora da ide na pobedu ukoliko želi da ostane u trci za šampionsku titulu. Trener Lalatović će najverovatnije ostati dosledan svojoj taktici sa dva napadača, a očekuju se i da igra flaster na Stefanu Baboviću. Napad crveno-belih trebalo bi da predvode Jović i Parker, a od prvog minuta sigurno će zaigrati i Darko Lazović kom je ovo poslednji derbi.

Očekivana postava Crvene zvezde: Rajković, Cvetković, Pavićević, Jovanović, Anđelković, Kovačević, Stojanović, Lazović, Katai, Parker i Jović.

Partizan, s druge strane, može da igra i na remi, ali i poraz od jednog gola razlike pošto će i dalje imati sve u svojim rukama, odnosno moći će tada sebi da dozvoli još jedan remi u preostalih šest kola. Trener Milinković je poznat kao trener sa nešto defanzivnijim stilom i sasvim sigurno će igrati sa dva zadnja vezna. Crno-beli velike nade polažu u Ilića i Babovića, ali i mladog Šaponjića kom je ovo prvi derbi u seniorskoj konkurenciji.

Očekivana postava Partizana: Živković, Bandalovski, Balažic, B.Ilić, Volkov, Drinčić, Brašanac, S. Ilić, Babović, A. Živković i Šaponjić.

REČ TRENERA:

Nenad Lalatović:

- Očekujem da u meč uđemo hladne glave, da čekamo svoju šansu kojih će biti sigurno i dođemo do pobede, što je jedini rezultat koji nam odgovara. Partizan ima iskusan tim i dobar tim. Samo Sale Ilić je odigrao više derbija nego svi moji igrači - jasan je bio Lalatović na konferenciji za medije.

Zoran Milinković:

- Vrlo nam je važan meč u subotu, ali ništa manje nisu važni ni ostalih sedam utakmica. Besmisleno je pretiti Partizanu, od toga nema ništa. U našem igračkom kadru ima mnogo igrača koji su igrali derbi i ne može se njima pretiti. Možda će biti scenario da počnemo napadački u prvih 20 minuta. Imamo dva plana igre i ja verujem da će moji igrači odgovoriti na svaki. Mislimo samo na utakmicu, a da li neko preti, tunelom pritiskom? To nas ne zanima - rekao je Milinković na konferenciji.

TRENUTNA FORMA:

Ako gledamo poslednjih pet mečeva dolazimo do zaključka da je Partizan nakon tih utakmica izašao sa bodom više u odnosu na rivala. Zvezda je slavila u Subotici sa 3:1, protiv Napretka sa 1:0, usledio je poraz u Novom Pazaru (2:1) i pobede nad Borcem (3:1) i Voždovcem (1:0).

Partizan je slavio protiv Rada sa 2:0, zatim igrao nerešeno protiv Čukaričkog, posle čega je Marko Nikolić dobio otkaz, a Milinković je odlično započeo posao. Tri vezane pobede protiv Kragujevca (2:1), OFK Beograda (3:1) i Mladosti iz Ličana (3:0).

Poslednja dva derbija je dobio Partizan, ali je na poslednjih 10 skor 5-5. Crno-beli su poslednji put na Marakani slavili u novembru 2011. godine kada je bilo 2:0. Potom je Zvezda trijumfovala sa 3:2, a prošle jeseni je šampion osvojio tri boda zahvaljujući autogolu Milana Obradovića.

KLADIONICE:

Dan pre utakmice kvota na Crvenu zvezdu se kretala u rasponu od 2.45 do 2.60, u zavisnosti od kladionice. S druge strane, kvote na Partizan su varirale od 2.60 do 3.00. Popularna igra da obe ekipe daju gol (GG) donosi kvotu od oko 1,8. Ukoliko želite da dodatno rizikujete i odigrate GG3+ tu je još jača kvota i kreće se oko 2.45.

Sudeći po kvotama, bukmejkeri ne veruju da će predstojeći derbi biti previše efikasan. Kvota da će biti 3+ je između 2.10 i 2.15, dok je kvota na igru ”od nula do dva” prosečno 1.65.

Pratite sve o 148. Večitom derbiju OVDE.

(Telegraf.rs)