ISTRAŽIVANJE: Koji klubovi su izgubili navijače, a koji ih imaju sve više? (INFOGRAFIK)

Mančester Siti dobio najviše novih navijača, njihov gradski rival ih ima sve manje

Španski list Sport istraživao je koliko su evropski klubovi povećali, odnosno smanjili bazu navijača u svetu i došao do interesantnih podataka.

Ubedljivo najveći porast navijača ostvario je Mančester Siti, koji je svoje navijačko jezgro uvećao za 523%. Na drugom mestu, sa porastom od 224% je Bajern Minhen. Od premijerligaša su broj pristalica uvećali Čelsi (82%) i Liverpul (80%).

Navijačku strukturu su proširili i najuspešniji klubovi u Seriji A poslednjih nekoliko sezona - Juventus ima 50%, a Roma 24% više fanova. Pozitivne rezultate imaju još samo španski velikani - Real Madrid i Barselona. Aktuelni šampion Evrope ima 23%, a Katalonci 7% više.

Sa druge strane, negativnu tendenciju u broju simpatizera beleže Inter (44%), Mančester Junajted (19%), Milan (13%) i Arsenal (3%).

Na popularnost klubova širom sveta evidentno utiču rezultati koje ostvaruju u poslednjih nekoliko sezona.

Mančester Siti, koji je dva puta u poslednje tri sezone bio šampion Engleske, najveći broj novih navijača stekao je u Kini (72,5 miliona) Indoneziji (34,6 miliona), Meksiku (24,5 miliona) i Ujedinjenom Kraljevstvu (10.1 milion).

Ovi podaci ukazuju na to da je u modernom fudbalu uspeh najbitniji faktor na opredeljenost navijača. Naročito kada su u pitanju pristalice kluba van države iz koje su timovi za koje navijaju.

(Telegraf.rs)