Tajna za mršavljenje - jedite vlakna!

Vlaknasti ugljeni hidrati tipično imaju veoma mali sadržaj ugljenih hidrata. Njihova nerazdvojiva vlakna utiču na veoma umeren odgovor insulina, što ih čini idealnom hranom za mršavljenje

Foto: Carl Warner

Vlakna imaju veliku ulogu u redukovanju rizika od srčanih bolesti i kancera.

Ali, da li ste znali da vam vlakna takođe mogu pomoći da smršate? Da, misli se na njihovu ključnu ulogu za digestivno zdravlje i stvaranju osećaja sitosti, vlakna mogu pomoći u mršavljenju.

Koliko vlakana vam je potrebno?

Prema institutu medicine National Academy of Sciences, odraslom muškarcu koji ima između 19 i 55 godina potrebno je oko 38 grama vlakana dnevno, a odrasloj ženi oko 25 grama.

Jedan od razloga zašto unosimo malo vlakana jeste što različite metode prerađivanja hrane otklanjaju vlakna iz hrane. Srećom, zakoni o etiketiranju hrane nam omogućavaju da utvrdimo koliko vlakana sadrži određena namirnica.

Ako hoćete da smršate ne brojite kalorije! Kalorije su glupost!

Ovi zakoni takođe obuhvataju reklamiranje, jer proizvođač koji tvrdi da njegova hrana sadrži vlakna koja mogu da redukuju rizik srčanih bolesti, njegova hrana mora da sadrži ne manje od 0.6 grama vlakana za navedeni iznos.

Dalje, izveštaj vlakana ne može biti utvrđen ili dodat proizvodu. Uzgred, za svaki gram vlakana koji uneste izgubićete oko 2.2 poena na vašoj LDL(loš holesterol).

Glavni izvor ugljenih hidrata treba da budu vlakna. Vlaknasti ugljeni hidrati tipično imaju veoma mali sadržaj ugljenih hidrata. Njihova nerazdvojiva vlakna utiču na veoma umeren odgovor insulina, što ih čini idealnom hranom za mršavljenje. Najbolji izvor vlaknastih ugljenih hidrata uključuje sledeće

-Brokoli

-Zelena salata

-Kupus

-Karfiol

-Pecurke

-Boranija

-Luk

-Asparagus

-Krastavac

-Spanac

-Svi oblici paprike

-Tikvica

Zrnevlje očito ima vlakna, ali ne toliko koliko vi mislite. Parče belog hlema može sadržati samo 0.5 grama vlakana, dok parče hleba od cele pšenice može sadržati 2 grama. Uporedite te cifre sa šoljom pasulja koja sadrži 17 grama i čašom malina koja sadrži 8 grama.

Takođe, hleb sadrži gluten, i veliki procenat populacije je osetljivo na gluten. Bilo bi pametno da umesto hleba za sendvič, koristimo listove tamno zelenog povrča kako bi obmotali meso. To će smanjiti glikemijski indeks i pomoći promenu osnove kiseline/alkalije u vašu korist.

Zbog netolerantnosti hrane na brzi razvoj određenih vlakana, čineći vlakna beskorisnim uzrokujući inflamaciju i ometanje detoksikacije, preporučujem protokol vlakana.

Rešenje je da rotirate vlakna koja unosite i započnete protokol postepeno. Većina ljudi dobije najbolje rezultate ako počne sa 2 grama vlakana sa vodom dva puta dnevno: ujutro nakon buđenja, i tačno uvece pred spavanje.

Mešavina vlakana koja će ohrabriti efektivnu detoksikaciju uključuje chia i laneno seme; vlakna šargarepe, repu i citrusno voce; brusnice; jabuke pektin; i bokvicu.

Poruka je jasna: Vlakna su važna za dobro zdravlje i nalaze se u svakom protokolu za mršavljenje. Vreme je da se učini ozbiljan trud kada je reč o unošenju više vlakana!

(Vladica Jovanović)