ŠIMUNIĆ: Ja i ustaše? Budalaština! Idem na sud u Strazburu!

U intervjuu za nemački magazin, hrvatski fudbaler se prisetio ružnog kraja reprezentativne karijere

Bivšem hrvatskom reprezentativcu Josipu Šimuniću ističe ugovor sa zagrebačkim Dinamom poslednjeg dana ove godine, kada će i postati slobodan igrač.

Iskusni, 36-godišnji defanzivac smatra ipak da ne treba da se penzioniše.

- Nadam se da to nije kraj moje karijere. Prvi put nakon 20 godina biću slobodan igrač i onda ću razmisliti u miru šta dalje. Nadam se da ću nastaviti sa fudbalom. Zovu me iz Kine, Saudijske Arabije i BiH, ali smatram da sam dovoljno dobar za jače evropske lige - rekao je Šimunić u intervjuu za "Kicker".

U razgovoru za nemački magazin je bila tema i ružan kraj reprezentativne karijere, pošto je dobio suspenziju i propustio Mundijal u Brazilu zbog uzvikivanja ustaškog pokliča "Za dom spremni", na kraju utakmice baraža sa Islandom.

- Nije mi bitna kazna, nego moje ime. To je jako tužan deo moje karijere i još sam na sudu. Predao sam novu žalbu Saveznom sudu u Švajcarskoj, ići ću čak i na Evropski sud za ljudska prava u Strazbur bude li potrebno. Ja i ustaše? To je potpuna budalaština. Mnogo ljudi kasnije mi je prišlo i složilo se sa mnom kako je sve to jedna velika glupost - rekao je Šimunić i još jednom poručio da nije učinio ništa loše.

- Povik "Za dom" ustaše su prisvojile za vreme Drugog svetskog rata, ali u Hrvatskoj se koristi od 1566. godine. To su potvrdili i profesori istorije. Ja sam svetski čovjek i nemam veze sa fašizmom - rekao je Josip Šimunić.

(Telegraf.rs)