Zvezda bez devet igrača ostaje u januaru?

Od procene stručnog štaba i Uprave kluba, zavisiće odluka kojim putem će Crvena zvezda krenuti na proleće, da li juriti titulu ili promovisati mlade igrače

Na Marakani posle samo šest meseci sledi novo renoviranje igračkog kadra. Remi u Lučanima znatno je otežao ionako tešku startnu poziciju aktuelnog šampiona u prolećnom delu sezone.

Posle ubedljivog starta i 5 vezanih pobeda usledile su turbulencije. Odlazak Nenada Milijaša uzdrmao je iz temelja Lalatovićeve zamisli, a svi fudbaleri projektovani da zamene kapitena, izuzev mladog Ristića nisu uspeli da nadomeste odsustvo zemunskog bombardera.

Bosančić je tek na trenutke pokazivao klasu, Katai je nespreman, Ristić neiskusan, Avramovski povređen.

Prvi kiks koji se desio u Kruševcu nagovestio je rasipanje bodova crveno-belih. Istina, Crvena zvezda je izgubila samo jedan meč, od Partizana, ali su ih remiji pre svih sa Voždovcem i Čukaričkim na Marakani koštali bogatijeg bodovnog salda.

Pozitivna stvar u moru problema koje ima najtrofejniji srpski klub jeste promocija mladih fudbalera. Rajković, Ristić, Jović, Grujić i Jovanović gurnuti su u vatru i za očekivati je da u narednoj godini dobiju još veću minutažu.

S obzirom na moguća odlaske od golobradih mladića stasalih u Zvezdinoj omladinskoj školi može u potpunosti zavisiti igra kluba iz Ljutice Bogdana.

Rukovodioci na Marakani nadaju se povratku Aleksandra Lukovića i Dušana Anđelkovića koji već treniraju sa timom, dok su pojačanja na ostalim pozicijama, pre svih u napadu i dalje u magli.

I kada su u pitanju odlasci ne postoji strategija Uprave jer gotovo bez izuzetka svi stariiji fudbaleri koji nose crveno-beli dres imaju mogućnost da odu.

Među stativama Zvezdinog gola, gotovo izvesno do leta stajaće odlični Predrag Rajković koji je u potpunosti iskoristio šansu koju je dobio pre Damira Kahrimana. Odličnim igrama Negotinac je zaslužio i poziv u nacionalni tim.

Za razliku od mesta čuvara mreže na bekovskim pozicijama može da dođe do ozbiljnih rezova. Ražalovani kapiten Nikola Mijailović mogao bi da napusti Crvenu zvezdu pod pritiskom Uprave koja smatra da je upravo Džoni glavni krivac za tenzije u svlačionici.

Međutim, realnija je opcija da ostane, a s obzirom na zasluge iz prethodne sezone, on to svakako i zaslužuje. Dosta toga zavisiće i od krajnjeg ishoda pregovora sa Lukovićem i Anđelkovićem koji obojica mogu da igraju na Mijailovićevoj poziciji. Pored njih, tu su još i Nikola Antić, kao i Stefan Đorđević.

Situacija na drugoj, desnoj strani terena je dosta jasnija. Marko Petković je povređen i još je nepoznato kada će se vratiti na teren. Prema najavam to može da se dogodi već sredimo marta, dok one pesimističnije kažu da kapiten mlade reprezentacije Srbije neće zaigrati do pred kraj sezone.

Sudbina Predraga Đorđevića posle javnog sukoba i prozivki na račun rukovodstva koje mu je navodno zabranilo da igra je sve izvesnija i on skoro sigurno on će napustiti Marakanu bez ijednog odigranog minuta u zvaničnim utakmicama.

Startni štoperi sa početka sezone Darko Lazić i Savo Pavićević mogli bi na proleće ponovo da budu zajedno, ali u Belgiji. Po informacijama iz fudbalskih krugova moguće je da Lazić završi u Genku, a crnogorski reprezentativac u Lirsu. Bivši trener Stojanović pokazao je interesovanje za iskusnog defanzivca koji će konačnu odluku doneti vrlo brzo.

Zahteve za raskid ugovora Arbitražnoj komisiji FSS-a podneli su i verovatno će ih dobiti mladi Nikola Karaklajić i Milan Jokić.

Zvezdin vezni red ostaće okrnjen i verovatnim odlaskom Aleksandra Kovačevića. Neumorni vezista ima ponude nekoliko evropskih klubova i ako su ga letos u Zvezdi ubedili da odbije Konju, ovoga puta će to ići mnogo teže.

Na izlaznim vratima nalazi se i Goran Gogić, džoker iz prethodne sezone koga su se na Marakani javno odrekli uz izgovor da žele da forsiraju mlade fudbalere koji igraju na njegovom mestu. Zbog male minutaže neizvesna je i sudbina Vukana Savićevića.

On je u prvih sedam kola bio starter ali nije ubedio trenera Lalatovića da zaslužuje mesto u najboljih 11.

Posle šest godina provedenih u Crvenoj zvezdi mogao bi da usledi i konačan rastanak crveno-belih i Darka Lazovića. Rođeni Čačanin definitivno se zasitio srpskog fudbala i vreme mu je da se okuša u pečalbi. Kao potencijalne destinacije pominju se Levante i Olimpijakos.

Za njim bi mogao da krene i Nejc Pečnik koji bi takođe iz privatnih razloga rado ostao u Beogradu. Međutim, finansijska situacija i zrele fudbalske godine mogle bi da prevagnu na stranu odluke da Slovenac ode iz Beograda.

Od napadača još uvek nije izrazio želju za odlaskom. Rakić koji je najbolji strelac tima često kuburi sa povredama, od Jovića se očekuje da probije led i dokaže ogroman potencijal koji neosporno poseduje. Šansu iz drugog plana kao i do sada čekaće Đorđe Despotović.

Pozicija centralnog špica je ujedno i najdeficitarnije mesto u timu Nenada Lalatovića i vrlo verovatno da će tokom zimskog prelaznog roka čelnici sa Marakane pokušati da popune tu prazninu.

Špekuliše se dosta i o poziciji mladog stručnjaka, i kako sada stvari stoje on je mnogo bliži ostanku, nego odlasku. Uostalom, njemu se s obzirom na situaciju u klubu nema mnogo toga zameriti.

Na mesto gde je stekao slavu kao igrač Lalatović je došao sa velikim ambicijama. Poznat po izraženom temperamentu od svojih igrača se trudi da izvuče maksimum. Nedostaje mu iskustvo vođenja velikog tima. Sigurno je da kako mladi tim koji predvodi bude stasavao da će rasti i njegov kredibilitet i ugled.

Tokom tromesečne zimske pauze svakako treba računati i na eventualna iznenađenja koja su pokazalo se mnogo puta, na Marakani uvek moguća.

Najbliži odlasku:

Darko Lazović -                            Ugovor ističe u junu 2015.

Nikola Mijailović -                       Ugovor ističe u junu 2016.

Nejc Pečnik -                                Ugovor ističe u junu 2015.

Savo Pavićević  -                          Ugovor ističe u junu 2015.

Darko Lazić  -                               Ugovor istice u junu 2016.

Predrag Đorđević -                      Ugovor mu ističe u junu 2017.

Goran Gogić -                                Ugovor mu istice u junu 2016.

Vukan Savićević -                         Ugovor mu ističe u junu 2016.

Aleksandar Kovačević -              Ugovor mu ističe u junu 2017.

(Telegraf.rs)