Srbija demolirala Grčku za plasman među 8 najboljih ekipa na planeti (FOTO) (VIDEO)

Košarkaši Srbije savladali su rezulatom 90:72 selekciju Grčke i plasirali se u četvrtfinale Svetskog prvenstva u Španiji

Košarkaška reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Mundobasketa u Španiji. Izabranici Aleksandra Đorđevića savladali su reprezentaciju Grčke rezultatom 90:72 i tako obezbedili plasman među osam najboljih ekipa na planeti, gde nas očekuje duel sa selekcijom Brazila. Taj meč na programu je u sredu od 18 časova.

Naša selekcija prikazala je najbolju predstavu na šampionatu. Videli smo fanatičnu borbenost naših momaka, strpljivost u napadu, ogromnu odgovornost u odbrani i na kraju potpuno zasluženo slavili.

Ključan period utakmice bila je druga polovina treće deonice, kada smo uspeli da stignemo do dvocifrene prednosti, da bi naši igrači fenomenalnom igrom u poslednjem periodu uspeli da povećaju prednost (maksimalno je bilo plus 20) i tako na kraju veoma ubedljivo savladali "Helene". Najefikasniji u našem timu bio je Bogdan Bogdanović sa 21 poenom, Raduljica je postigao 16, Teodosić 13, a Kalinić 12 poena.

POGLEDAJTE BRUTALNO ZAKUCAVANJE NIKOLE KALINIĆA U FACU BURUSISU

POGLEDAJTE I DRUGO FENOMENALNO ZAKUCAVANJE NIKOLE KALINIĆA

POSLUŠAJTE IZJAVU BOGDANA BOGDANOVIĆA POSLE UTAKMICE

POGLEDAJTE IZJAVE NIKOLE KALINIĆA I MIROSLAVA RADULJICE POSLE UTAKMICE

PROČITAJTE IZJAVU ALEKSANDRA ĐORĐEVIĆA POSLE UTAKMICE

POGLEDAJTE SUKOB BJELICE I BURUSISA NAKON UTAKMICE

Srbija: Teodosić 13, Simonović 5, Jović 2, Bogdanović 21, Bjelica 8, Marković 3, Kalinić 12, Birčević, Krstić 10, Raduljica 16, Katić, Štimac

Grčka: Mancaris 5, Burusis 9, Zisis 12, Vasiliadis 6, Kalates 14, Glinidakis, Papanikolau 1, Slukas, Kajmakoglu 6, Antetokounmpo 7, Vujukas, Printezis 12

Prvo poluvreme obeležila je veoma ujednačena igra sa obe strane. Iako je bilo dosta agresivnosti u odbrani i jedne i druge ekipe viđen je veliki broj poena i konstantna prednost Srbije, koja nijednog trenutka nije iznosila više od pet poena razlike (15:10, 35:30), dok su Grci samo jednom bili u prednosti (42:43).

Izabranici Aleksandra Đorđevića su dosta strpljivo igrali u napadu, pronalazili dobra rešenja, ali je u odbrani kažnjavana svaka greška prilikom udvajanja, pa su "Heleni" konstantno imali rezultatski priključak. U našoj selekciji odlične role su imali Kalinić, kao i Bogdanović, Raduljica i Teodosić.

Sa druge strane grčki tim su u životu održavali sjajni Printezis i Zizis, za koje naši momci nisu imali rešenja u prvih dvadeset minuta. Treba napomenuti i veliki broj izgubljenih lopti naše selekcije, čak pet već na početku druge deonice.

Naši momci su fenomenalno odigrali treći deo igre. Odbrana je delovalo dosta bolje, o čemu svedoči svega 13 postignutih Grka u tom delu igre, dok smo u napadu i dalje igrali veoma dobro. U ovom periodu uspeli smo da probijemo barijeru od pet poena prednosti i stigli do prve dvocifrene razlike na ovoj utakmici, da bi na poslednji dvominutni odmor otišli sa 64:55. U ovom delu igre sjajne minijature su imali Bogdanović, Raduljica i Teodosić.

Na samom početku poslednje četvrtine jasno smo stavili do znanja Grcima, da od njihovog povratka u utakmicu nema ništa. Naši momci su uspevali da povećavaju prednost, da bi ona dostigla kulminaciju kada smo uspeli da stignemo do 20 poena prednost.

U tim trenucima briljirao je Bogdan Bogdanović, a do kraja meča uspevali smo da održimo ogromnu prednost. Treba napomenuti i da je Janis Burusis ponovo pokušao da se obračuna sa našim igračima, posle nesportskog faula Bjelice, ali naši košarkaši nisu naseli na provokacije.

Mundobasket, 1/8 finala rezultati:

Subota:

SAD – Meksiko 86:63

Francuska – Hrvatska 69:64

Slovenija – Dominikaska Republika 71:61

Španija – Senegal 89:56

Nedelja:

Novi Zeland – Litvanija 71:76

Srbija – Grčka 90:72

Turska – Australija (20h)

Argentina – Brazil (22h)

(M.Raković)