Bundes liga: Revolucija u sistemu takmičenja?

Sledeće nedelje se zvaničnicima Nemačkog fudbalskog saveza predstavlja predlog da se raspored utakmica promeni u prolećnom delu sezone zbog održavanja uzbuđenja do kraja šampionata

U nemačkoj štampi se ovih dana dosta raspravlja o sistemu takmičenja fudbalske Bundes i Druge lige, kako bi prvenstvo bilo zanimljivije i da bi se izbeglo planiranje šampionskog slavlja dva meseca pred kraj sezone. Magazin "Kiker" piše da je moguća revolucija sa rasporedom utakmica u sezoni 2013/2014.

Cilj promena je da sam kraj prvenstva bude uzbudljiviji, tako što će se promeniti raspored utakmica u jesenjem i prolećnom delu sezone, bukvalno kao da se igraju dva mala prventstva. Prema predloženom planu, utakmice drugog dela sezone neće se igrati po istom redosledu kao u prvom. Tokom zimske pauze bi se odredio nov raspored, tako da bi odlučujući mečevi za osvajanje titule, plasman za Ligu šampiona i opstanak mogli da se zakažu za poslednja kola, što je važan korak ka održavanju euforije i uzbuđenja do samog kraja sezone.

"Kiker" je to plastično i hipotetički objasnio: Dortmund bi sa Bajernom igrao u 34. kolu, kao i Šalke sa Mehengladbahom za direktan plasman u najelitinije evropsko takmičenje, a Herta za ostanak u Bundes ligi sa Augsburgom. Drugim rečima: sportski dan prepun uzbuđenja.

Kako izveštava "Kiker", ovaj novi šablon će biti predstavljen početkom sledeće nedelje čelnicima Bundes i Druge lige, a odobrenje treba da da dirketor Nemačkog fudbalskog saveza Holger Hironimus. Iako je on demantovao navode o bilo kakvim promenama, revolucionarna ideja se provlači kroz nemačku štampu, s napomenom da zaslužuje bar diskusiju i javnu debatu.

(Telegraf.rs)