Kako Vujošević motiviše košarkaše da kidaju bez plata, a fudbaleri Partizana ne mogu to isto?

Na koji način trener košarkaša crno-belih uspeva da natera svoje igrače da treniraju više od ostalih i pritom ostvaruju odlične rezultate, ne samo na domaćoj, već i na evropskoj sceni, dok njegovom fudbalskom kolegi to ne polazi za rukom?

Velika finansijska kriza u fudbalskom klubu Partizan naterala je igrače da stupe u štrajk i odbiju da treniraju u utorak, ali su se u sredu ipak pojavili na pomoćnim terenima Zemunela.

Prethodno su u sredu bili na stadionu kako bi od Uprave kluba tražili objašnjenje za plate.  Osim toga i radnici sa stadiona hteli su da štrajkuju i da blokiraju ulaz, ali su odustali.

Tada je tamo bio i trener košarkaške sekcije Duško Vujošević, koji nije stao ni na čiju stranu.

Ovako nešto desilo se prvi put u dugoj istoriji kluba. Bez obzira na to što je finansijska situacija teška, mnogi navijači crno-belih smatraju da bojkot nije dobar potez.

Fudbaleri, kao ni kompletno osoblje kluba iz Humske nisu primili plate od aprila, a trener Marko Nikolić je posle pobede nad Voždovcem poručio da očekuje reakciju Uprave kluba.

- Bili smo emotivno ispražnjeni i zato svaka čast igračima. Ja sam svaki dan s njima i znam u kakvim uslovima rade. Radujem se zbog igrača koji su prevazišli svoje mogućnosti – kazao je Nikolić.

Zamenik kapitena crno-belih Vojislav Stanković istakao je da je igračima izuzetno teško da rade u ovakvim okolnostima.

- Nama je fudbal zadovoljstvo, ali i posao, a teško je bilo šta u životu raditi bez novca. Teško nam je svima. Ne znam šta će biti niti dokle ćemo ovako izdržati – rekao je Stanković za “Informer”.

Čelni ljudi kluba iz Humske na sastanku s kapitenom crno-belih Sašom Ilićem u ponedeljak jednostavno su rekli da nema novca za plate do daljeg. Ilić je napustio stadion bez obećanja kad bi ta situacija mogla da se promeni, posle čega je usledio štrajk.

Za razliku od fudbalera Partizana koji bojkotuju treninge posle nekoliko neisplaćenih plata, njihove kolege iz košarkaške sekcije crno-bele porodice, i pored loše finansijske situacije, nikad nisu odbili da treniraju.

Pa čak ni kada u Pioniru nema struje i ne rade klima uređaji.

Postavlja se pitanje na koji način trener Duško Vujošević motiviše svoje igrače da treniraju više od ostalih i pritom ostvaruju odlične rezultate, ne samo na domaćoj, već i na evropskoj sceni?

Na ovo pitanje trener Vujošević dao nam je sledeći odgovor (na 2.55 minuta u videu koji sledi):

- Sve ima svoju granicu, i ljubav i zanos. Nisu odbili da igraju, treniraju, ali su neki otišli iz kluba bez obeštećenja. Ta materijalna stavka je bitna. Jednog momenta da bi srce bilo gladno za pobedama, stomak mora da bude pun - rekao je Vujošević.

I ranije je trener crno-belih govorio o ovoj situaciji.

- Ovi momci se odnose prema obavezama kao da su plaćeni. Oni su primili dve ili tri plate od deset. Svaki drugi klub u ovom stanju ne bi bio ovako sposoban. Mi smo pre svega zahvaljujući ovim igračima koji igraju iz ljubavi uspeli sve da napravimo. Verujte, u njihovom okruženju ima onih koji zloupotrebljavaju situaciju – pričao je Vujošević nekoliko puta prethodne sezone.

Davis Bertans je na kraju prethodne sezone napustio Partizan, ali je tokom boravka u crno-belom taboru, kao i ostali igrači, davao maksimum na terenu bez obzira na okolnosti, bez para.

- Nisam brinuo zbog toga. Imao sam za hranu i život, pa je sve OK onda. Nemam ženu i decu. U timu nije bilo mnogo onih koji imaju porodice, pa nije bio toliki problem – rekao je Bertans.

Vujošević je često isticao da igrači koji dolaze u Partizan pre svega moraju da budu dobri ljudi, pošteni, veliki radnici, što je verovatno jedan od razloga zbog kojeg se košarkaši Partizana profesionalno ponašaju i u trenucima kad para nema.

Fudbaleri u poređenju s košarkašima sebe smatraju za mnogo veće zvezde, zarađuju mnogo veći novac, pa se postavlja pitanje da li bi Vujošević uspeo da obuzda igrače poput, recimo, Nikole Ninkovića?

Šta vi mislite, zašto Vujoševiću polazi za rukom ono što ne uspeva njegovom fudbalskom kolegi Nikoliću?

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)