Superliga uvodi plej-of i Superkup, tri duela Zvezde i Partizana zagarantovana?

Ukoliko se usvoji predlog po uzoru na poljsku ''Ekstraklasu'', crveno i crno-beli bi od sezone 2015/16 mogli tri puta da se sastanu u šampionatu * Promene če biti izvršene i u Kup takmičenju, a zaživeće i ideja Superkupa

Na pomolu je novi izgled Jelen Superlige za sezonu 2015/16! Kako bi suzbili nameštanje utakmica i popravili kvalitet fudbala, Fudbalski savez Srbije planira da izvrši reorganizaciju Superlige, a kompletan sistem mogao bi da bude po uzoru na poljsku ''Ekstraklasu''.

To bi značilo da bi se liga nakon redovnih 30 kola delila na plej-of i plej-aut gde bi se po osam ekipa borilo za titulu i opstanak, što automatski znači i derbi između Crvene zvezde i Partizana više. Naravno, ako se nađu u istoj polovini što je sasvim izvesno. Poslednja dva kluba bi igrala Prvu ligu dok bi 14. tim igrao baraž sa trećim iz nižeg ranga.

U plej-ofu i plej-autu igrao bi se jednokružni bod sistem svako sa svakim. Četiri bolje rangirana tima imala domaćinstvo više u odnosu na slabije rangirane klubove iz svoje grupe. Na primer, prvi bi bio domaćin drugom, trećem, četvrtom i petom. Broj osvojenih bodova posle prvog dela sezone bi se delio sa dva, a u slučaju neparnog broja bodova zaokružena bi bila gornja cifra.

To znači da, ukoliko tim ima 61 bod, drugu fazu bi dočekao sa 30 bodova. Time bi se povećala regularnost i u velikoj meri doprinelo neizvesnosti takmičenja. Gol razlika iz prve faze prenela bi se u drugu.

- Dobili bismo sistem koji garantuje neizvesnost i regularnost takmičenja od prvog do poslednjeg kola. Ne bismo dolazili u situaciju da klubovi izlaze na teren sa drugim postavama - istakao je gensek FSS Zoran Laković.

Promene bi bile i u kalendaru takmičenja. Prvi deo sezone počinjao bi oko 13. jula a završavao se početkom decembra, a svi klubovi Superlige moraće da imaju reflektore na svojim stadionima jer će zbog letnjih vrućina termini za odigravanje utakmica biti večernji. Drugi deo sezone počinjao bi oko 20. februara a završavao se početkom juna.

Kup takmičenje bi, takođe, doživelo manje korekcije, a bio bi uveden i Superkup. Za razliku od poslednjih par sezona u Kupu, i četvrtfinale bi se igralo na dve utakmice, dok bi Superkup bio odigran početkom sezone na stadionu tima koji je bio šampion. naravno, protivnik bi bio pobednik Kupa.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)