Novi Sad domaćin Igara mladih

Grad Novi Sad imati veliki broj predstavnika na završnom turniru za Srbiju koji će se održati u Beogradu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević danas je, zajedno sa članom Gradskog veća zaduženim za sport i omladinu Predragom Svilarom i predsednikom Sportskih igara mladih za Srbiju Gordanom Todorovićem, svečanim paljenjem plamena na Trgu slobode otvorio „Sportske igre mladih“ u Novom Sadu.

Sportske igre mladih je manifestacija koja je projekat internacionalnog karaktera namenjen deci i omladinu sa osnovnim ciljem promocije zdravog načina života, prijateljstva i solidarnosti kod mladih.

- Grad Novi Sad je jedan od deset gradova u kojima se održavaju Sportske igre mladih i mi smo sa zadovoljstvom prihvatili da budemo deo ove velike porodice. Putem Gradske uprave za sport bili smo koorganizatori ove manifestacije koja se sprovodi uz podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva za omladinu i sport i Saveza za školski sport Srbije - rekao je Vučević.

On je istakao da se nada da će Grad Novi Sad imati veliki broj predstavnika na završnom turniru za Srbiju koji će se održati u Beogradu, kao i da će što veći broj najmlađih Novosađana nastupiti na završnici Igara u Splitu.

- Bilo bi mi zadovoljstvo da ova manifestacija postane tradicionalna i u našoj zemlji, kao i da tokom cele godine imamo slična dešavanja - rekao je Vučević dodajući da je najvažnije da deca odrastaju uz pravilan uzor i vapitanje, da se uče toleranciji, kao i dobrim komšijskim odnosima što je, kako je istakao, neophodno za razvoj cele zajednice.

Sportske igre mladih u Hrvatskoj se održavaju već 18 godina, u Bosni i Hercegovini četiri godine, a od ove godine na njima nastupaju i učenici iz Srbije, koji će nakon opštinskih i gradskih takmičenja nastupiti na finalu u Beogradu, a najbolji na tom takmičenju stiču pravo nastupa na završnici Igara koja se po tradiciji održava u Splitu.

Po rečima predsednika Sportskih igara mladih za Srbiju Gordana Todorovića takmičenja se održavaju u četiri sporta i jednoj vecštini - malom fudbalu, uličnom basketu, "kejdž bolu" (fudbalu u kavezu), između dve vatre i u atletici, odnosno u sprinutu na 60 metara.

- Pobednici takmičenja u igri između dve vatre direktno će obezbediti plasman na završnicu igara u Splitu, dok će u ostalim disciplinama plasman u Split obezbediti najbolje ekipe sa finalnog takmičenja u Beogradu - rekao je Todorović, ističući da je odlazak u Split pored takmičarskih ekipa obezbeđen odlazak i mališana iz poplavom pogođenog područja u Srbiji.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Tanjug)