10 najvećih šokova u istoriji Svetskih prvenstava! (VIDEO)

I Svetsko prvenstvo u Brazilu je pokazalo da se na Mundijalu viđaju velika iznenađenja, a posle pobede Kostarike nad Italijom podsećamo vas na velike senzacije koje su se desile na proteklim Svetskim prvenstvima

Utakmica između Kostarike i Italije još jednom je pokazala da se na Svetskim prvenstvima mogu videti zaista neočekivani rezultati. Reprezentacija iz Srednje Amerike je savladala "azure" i samim tim obezbedila plasman u osminu finala Mundijala, što je povod da se prisetimo nekih od najvećih iznenađenja sa proteklih Svetskih prvenstva.

Severna Koreja - Italija 1:0 (Engleska 1966. godine)

Za većinu fudbalskih stručnjaka pobeda severnokorejske ekipe protiv Italije na SP-u u Engleskoj 1966. godine najveća je senzacija u istoriji fudbala. "Azure" su tada predvodili Đakinto Faketi, Sandro Macola i Đani Rivera, ali je Koreja slavila minimalnim rezultatom. Italijani su takmičenje završili već u grupi, a Severna Koreja se plasirala u četvrtfinale gde je vodila 3:0 protiv Portugala, no Euzebio i društvo uspeli su okrenuti rezultat i da pobede sa 5:3.

SAD - Engleska (Brazil 1950. godine)

Bio je to susret u kojem je bivša kolonija pobedila naciju koja je izmislila fudbal. Amerikanci to i danas smatraju jednom od najvećih sportskih pobeda, dok je za Engleze to najveća fudbalska sramota. Jedne engleske novine su tada smatrale da je vest koja je stigla iz Brazila telegrafom pogrešna, pa su objavile kako je Engleska slavila 10:1.

Kamerun - Argentina 1:0 (Italija 1990. godine)

Argentina je u Italiji, Mundijal otvorila porazom od Kameruna. "Gaučosima" nije pomogao ni veliki Dijego Maradona, ni činjenica što je suparnik završio utakmicu s devetoricom igrača. Argentina je tada stigla do finala u kojem je izgubila od Nemačke, dok je Kamerun ispao u četvrtfinalu od Engleza.

Senegal - Francuska 1:0 (Južna Koreja 2002. godine)

Dvanaest godina nakon što je Kamerun šokirao Argentince, isto je učinio i Senegal porazivši tada svetske prvake Francuze.  Zanimljivo, tada su praktično svi igrači iz senegalske ekipe igrali u francuskim klubovima, a nju je vodio Francuz Bruno Metsu.

VIŠE O OVOJ VESTI CITAJTE NA NAŠEM SPECIJALU POSVECENOM SVETSKOM PRVENSTVU U BRAZILU.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)