FSS: Sudije greše više nego prethodnih sezona

"Članovi Odbora za hitna pitanja izrazili su čuđenje da su na jučerašnjoj sednici UO Zajednice superligaša predstavnici čak 14 od 16 klubova izrazili zadovoljstvo suđenjem u tekućoj sezoni, a u medijskim nastupima izjavama stvaraju drugačiju sliku," saopštila je srpska kuća fudbala

Odbor za hitna pitanja Fudbalskog saveza Srbije analizirao je takmičenje u nacionalnoj Superligi i zaključio da sudije rade pod velikim pritiskom i da su napravili niz grešaka na terenu, čak i više nego prethodnih sezona.

"FSS je na početku tekuće sezone mnogo toga uložio u suđenje, kao što je između ostalog uvođenje šest arbitara i komunikacija na terenu, kako bi se omogućio kvalitetniji rad sudija i na taj način njihove greške svele na minimum. Poseban osvrt je izvršen u slučaju FK Sloboda iz Užica. Na osnovu predstavljene analize iz njihovih žalbi, a Užičani su se žalili 13 puta u dosadašnjih 27 kola, jasno je zaključeno da su u nekim slučajevima i bili u pravu, kao što nekada i nisu, odnosno da je bilo primera kada su oštećeni i njihovi protivnici", saopštio je FSS na zvaničnom sajtu.

Dodaje se da je na sastanku u Staroj Pazovi zahtevana od predstavnika sudijske organizacije maksimalna ozbiljnost u poslednja tri kola i da se na utakmice delegiraju najspremnije i najbolje sudije.

"Članovi Odbora za hitna pitanja izrazili su čuđenje da su na jučerašnjoj sednici UO Zajednice superligaša predstavnici čak 14 od 16 klubova izrazili zadovoljstvo suđenjem u tekućoj sezoni, a u medijskim nastupima izjavama stvaraju drugačiju sliku. Smatramo da su sednice UO Zajednice klubova mesto gde se rešavaju svi problemi koji opterećuju elitni rang takmičenja i s tim u vezi pozivamo predstavnike klubove da u medijima ne stvaraju tenziju do završetka takmičenja", navodi se u saopštenju i ističe da će najdetaljnija analiza svega prikazanog u kompletnoj sezoni biti izvršena na junskoj sednici Izvršnog odbora FSS, po završetku aktuelne sezone.

"Tom prilikom biće reči, a uslediće i brza odluka na osnovu donesenih zaključaka na toj sednici, o eventualnoj promeni sistema takmičenja u Superligi. Određene ideje već postoje, kao što su uvođenje još jednog mesta u baražu i eventualna promena broja klubova u ligi, ali će se sa njihovim obelodanjivanjem sačekati do izjašnjavanja članova IO FSS, kao i članova Zajednice superligaša. Osnovna želja je podizanje interesovanja domaćeg elitnog takmičenja i eliminisanja insinuacija oko postojanja "burazerskih odnosa" između određenih klubova", zaključuje se u saopštenju FSS.

Na sastanku su razmatrana i brojna pitanja u vezi rada Centra za edukaciju fudbalskih trenera FSS, a u tom cilju izabrana je konkursna komisija u sastavu Dušan Savić, Miloljub Ostojić i Voja Milosavljević.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)