SLAVILI POBEDU ŽIVOTA: Pogledajte kako su Vaskrs dočekali Džaja i Tomašević!

Legendarni sportisti drže do hrišćanskih običaja, proslavljaju vaskrsenje Hristovo u porodičnom okruženju, a za Telegraf pričaju zašto je za njih poseban ovaj praznik, čemu uče decu i čega se sećaju

Retki su momenti koje profesionalni sportisti i sportski radnici provode kuće, zbog čestih putovanja, treninga, utakmica...

Legende evropskog sporta, Dragan Džajić i Dejan Tomašević ispričali su za Telegraf kako praznuju dan Hristovog vaskrsenja.

Treću Zvezdinu zvezdu zatekli smo na Ubu, odakle je s 15 godina došao na Marakanu, ali kako priznaje, uvek je za sve velike hrišćanske praznike bio u porodičnom domu, bar taj jedan dan.

-  Moja porodica ovaj dan obeležava kao svi vernici, kod kuće, sami ili s prijateljima. Familija je na okupu, ručamo zajedno, tucamo se prethodno ofarbanim jajima, a posle odemo do roditelja moje supruge. Pre nekoliko godina na Vaskrs preminuo mi je brat, zato se u nekom momentu probudi i tuga u meni, ali je ovo ipak praznik koji slavi pobedu života nad smrću, zato nema negativnih misli. Nadam se da ćemo ga svi obeležiti u zdravlju i veselju - poželeo je legendarni fudbaler.

Potpredsednik KSS-a Dejan Tomašević u više navrata isticao je da su religija i Bog, između ostalog, zaslužni za njegove uspehe, pa je tako, kao vernik, Vaskrs dočekao na ponoćnoj liturgiji.

- Ovaj praznik je vrhunac onoga što smo poštovali proteklih 40 dana. Odricali smo se mrsne hrane, loših misli, reči i dela, i to je model na koji bi svakodnevno trebalo da se ugledamo. Vaskršnje slavlje je za vernike kraj Velikog posta, a prvi mrsni zalogaji su vaskršnja jaja koja se farbaju u crveno kao simbol prolivene krvi Hristove. S posebnim osećajem obeležavamo ovaj praznik u krugu porodice - kaže Dejan Tomašević.

Svesti o prisustvu Božijem i spoznaji religije legendarni košarkaš uči svoje naslednike od ranog detinjstva.

- Iako su još mladi, postili su ceo post, zbog čega sam ponosan na njih. Vera u Boga se oseti ili ne i iskreno žalim one koji ne prihvataju njenu dubinu i važnost. Duboko verujem da smrt predstavlja samo vrata kroz koja moramo svi da prođemo i posle toga idemo u raj ili pakao. Vera u Boga daje smisao životu, s toga treba da se radujemo današnjem danu - kaže Tomašević, podsećajući nas na reči pokojnog patrijarha Pavla:

"Bog nas je stvorio ljudima i traži od nas da to i budemo. Nema takvih vremena u kojima to ne bi mogli biti i ne bi bili dužni da to budemo."

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(M. P.)