Čudesna sudbina kluba: Tri godine posle avionske nesreće, borba za titulu!

Lokomotiva iz Jaroslavlja je 2011. godine ostala bez tima, jer su svi igrači poginuli u avionskoj nesreći. Krenulo su od nule... Ma iz minusa!

U Rusiji će se večno pamtiti 7. septembar 2011. godine. Tada se na letu za Minsk srušio avion sa 45 putnika, među kojima su bili i igrači i stručni štab hokejaškog kluba Lokomotiva iz Jaroslavlja. Pad su preživela samo dva putnika, jedan član posade i Aleksander Galimov, hokejaš koji je preminuo pet dana posle nesreće.

Danas se taj klub uzdigao na noge i igra finale Zapadne konferencije u KHL-u, drugoj najjačoj hokejaškoj ligi na svetu. Zaista inspirativna priča kluba koji je uspeo da se iz ponora vrati na staze uspeha.

Lokomotivu je te 2011. godina očekivala jedna blistava sezone. U pripremnim mečevima igrali su sjajno i zabeležili sedam pobeda u devet odigranih mečeva. Mediji su ih proglašavali za jednog od glavnih favorita za titulu i činilo se da te godine imaju tim za šampionski pehar prvi put posle 2003. godine.

Ipak, svi snovi su pali u vodu, kada se dogodila avionska nesreća. Predsednik KHL-a, Aleksandar Medvedev dozvolio je čelnicima Lokomotive da odrade takozvani "Draft katastrofe", kada je klubovima dozvoljeno da formiraju novi roster, u sluačju nekih nepredviđenih okolnosti.

Čelnici kluba iz Jaroslava odbili su ponudu Medvedeva i odluči da sezonu 2011/2012 provedu u drugoj ligi kako bi uigrali ekipu. U klub se vratio bivši trener Petr Vorobjev i napravljeni su novi planovi za klub sa veoma mladim igračima. Odigrana je jedna sezone u drugoj ligi gde je Lokomotiva bila dominantna, a pred start sledeće sezone napravljene su određene kadrovske promene.

Na mesto trenera je stigao Amerikanac Tom Rov, a uz njega su stigli i i imena velikog kalibra poput Vitalija Višnevskog, Kurtisa Senforda i Viktora Kozlova. Za Lokomotivu je te sezone za vreme lok-auta nastupao i Dmitri Kulikov. Tim iz Jaroslava je te sezone pružao soldne partije i uspeo da dođe do četvrtfinala konferencije gde je ispao od Severstala iz Čeropoveca.

U sezonu 2013/2014 Lokomotiva je ušla sa velikim ambicijama. Zadržan je kostur ekipe iz prethodne sezone, a stigao je i priznati kanadski trener Dejv King. Ekipa je na mala vrata ušla u plej-of. Završili su na osmom mestu Zapadne konferencije sa samo jednom pobedom više od Atlanta.

U prvoj rundi plej-ofa igrali su favorizovanim Dinamom iz Moskve i uspeli da ga savladaju sa 4:3, pobediviši čak 5:1 u Moskvi u sedmoj utakmici. Usledio je duel sa ekipom SKA iz Sankt Peterburga koju su veoma dominatno pobedili sa 4:2, a sada ih očekuje okršaj sa Levom iz Praga u finalu Zapadne konferencije. U prvom meču ovog duela češka ekipa je slavila rezultatom 3:0.

Za sve ove godine na čelu kluba je Juri Jakovljev koji je sigurno najzaslužniji što je ovaj klub opstao posle svih nedaća koja su ga zadesila. Jakovljev je uložio puno novca i truda u ovaj klub i uspeo da sjajnim rešrenjima u kriznim situacijama sačuva ovaj tim sa bogatom istorijom i tradicijom.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)