Gojaznost može ozbiljno ugroziti seksualni život

Nije nikakva tajna da prekomerna telesna težina sa sobom nosi i velike zdravstvene rizike, ali rezultati najnovije francuske studije pokazuju da debljina može imati katastrofalan uticaj i na aktivnosti u spavaćoj sobi

Na uzorku od 12,000 Francuskinja i Francuza utvrđeno je da dame koje se muče sa prekomernom telesnom masom nisu upražnjavale seksualne odnose u istoj meri kao žene normalne težine, ali se pokazalo i da debeljuce mnogo lakše ostaju u drugom stanju.

Štaviše, tokom prethodnih godinu dana, punačke dame su imale za 30 odsto manje seksualnih odnosa, dok im se istovremeno seks ne nalazi na visokom mestu liste prioriteta. Upravo zbog svoje nezainteresovanosti, žene sa viškom kilograma ne mare mnogo za kontracepciju, pa im se zato vrlo često dešava da neplanirano zatrudne.

Što se punijih pripadnika jačeg pola tiče, dobar deo njih muči se sa erektilnom disfunckijom, a nije ni mali broj onih koji uspevaju da zarade i poneku polno prenosivu bolest. Posebno su ugroženi oni muškarci koji imaju između 30 i 49 godina života, jer im retko pada na pamet da tokom seksualnog odnosa koriste kondom.

Ako se uzme u obzir da u Francuskoj ima 21 odsto žena i 35 odsto muškaraca sa viškom kilograma, a čak za 9 odsto ukupne populacije može se reći da su ozbiljno gojazni, nije ni čudo što stručnjaci u ovoj zemlji strahuju od sve većeg broja hronično obolelih od dijabetesa, bolesti srca, ali i depresije jednim delom uzrokovane upravo različitim seksualnim disfunkcijama.