Fejsbuk može da predvidi koliko će vaša veza trajati

Veliki broj podataka koje Fejsbuk svakodnevno sakuplja o svojim korisnicima rezultirao je vrlo zanimljivim istraživanjima

Možda niste znali, ali Fejsbuk štošta zna o vama. Podaci koji svakodnevno kruže u samom sistemu i više su nego dovoljni da ova najmasovnija društvena mreža izvuče razne zanimljive podatke o vašem ljubavnom, ali i životu uopšte.

Naime, stranica Facebook Data Science nedavno je objavila istraživanje koje je vršeno na podacima koji su se razmenjivali mrežom u periodu od 2008. do 2011. godine. Ispostavilo se da Fejsbuk na osnovu sakupljenih podataka može da predvidi da li će i koliko će vaša veza trajati.

Podaci do kojih se došlo kažu da parovi koji prežive prva tri meseca veze imaju veće šanse da budu zajedno četiri godine, pa i duže.

Studija je istovremeno istraživala i razloge zbog kojih parovi raskidaju, i to uglavnom tokom letnjih meseci. Odmori, letovanja, slobodno vreme glavni su krivac zbog kojih veze pucaju upravo tokom leta.

Studija je zapravo potvrdila ono što je svojevremeno objasnio Mark Zukerberg. Na osnovu komunikacije između Fejsbuk korisnika može da se predvidi njihovo ljubavno stanje. Takođe, Zukerberg na osnovu raznih indikatora poput toga ko su vam prijatelji, s kim se dopisujete i na čiji profil ulazite najčešće može sa sigurnošću od 33 procenata da proceni s kim ćete u budućnosti završiti u vezi.

(Telegraf.rs/HuffingtonPost)