Bizarni zakoni o ženskom telu i seksualnosti

Različite kulture imaju različite definicije toga šta je pristojno. U nekim zemljama možete biti uhapšeni zbog nošenja tanga gaćica, dok je u drugim to sasvim prihvatljiv “dress code” za svečanu večeru. Međutim, neki su ga baš preterali

Pojedine države otišle su toliko daleko u merama čuvanja čednosti svojih građana da su njihova rešenja sramotnija od onoga što su pokušavali da spreče.

Iran: Digitalna obrada filmova

Iranski narod voli da gleda američke filmove, ali vlada ima gotovo 40 ludih pravila o tome šta se sme prikazati na velikom platnu, a šta ne. Neka od njih su da lica žena ne smeju da se vide u krupnom planu, muškarac i žena ne smeju da sede jedno blizu drugog, a bradati muškarci ne smeju da budu predstavljeni u lošem svetlu.

Naravno, ovakva pravila izbacuju veliki broj filmova iz bioskopa, a one malobrojne koji su preostali, vladini cenzori digitalno retuširaju, kako bi izbacili sve što je neprikladno, poput ženskog dekoltea.

Izrael: Specijalne naočare koje zamagljuju žene

Ortodoksna interpretacija jevrejskog zakona da muškarac i žena ne smeju da imaju nikakvog kontakta ukoliko nisu venčani, dovela je do čudnih pravila. Odvojeni autobusi i trotoari jednostavno nisu bili dovoljni, uvedene su takozvane “naočare čednosti”, pomoću kojih nosioci mogu po volji da zamagle svoj vidokrug i tako izbegnu da im pogled padne na osobe ženskog pola.

Nezvanične “patrole čednosti” izašle su na ulice i počele da prodaju ove specijalno dizajnirane naočare. Jeftinija varijanta su nalepnice za naočare koje ograničavaju polje vida na samo nekoliko metara. Takođe, tu su i kapuljače i slični rekviziti koji sprečavaju bilo kakav pogled na ženu.

Međutim, ove patrole su čak i liberalne u odnosu na Sikrikim, grupu od blizu stotinu religioznih muškaraca koji terminu ultraortodoksan daju sasvim novo značenje. Čednost vernika pokušavaju da sačuvaju razbijanjem prozora, pisanjem grafita ili bacanjem vreća punih izmeta. Sve u ime čednosti. Jedna od njihovih meta bila je i lokalna prodavnica sladoleda, budući da pripadnici ove verske grupe smatraju da i sladoled promoviše promiskuitet.

(kliX.ba; Telegraf.rs)