I vagina stari!

Nakon četrdesete godine života godine, ženski polni organi polagano počinju da atrofiraju, a unutrašnjost vagine postaje kruta

Baš kao i svi drugi organi u telu, s godinama i vagina počinje da prolazi kroz degenerativne procese. Studija koju je sprovelo Udruženje profesionalaca za reproduktivno zdravlje pokazuje da gotovo polovina žena ne zna osnovne stvari o procesima koji se odvijaju u njihovim polnim organima.

Raznorazne zablude mogu loše da utiču na zdrav i zadovoljavajući seksualni život nakon četrdesete godine života, zato je vrlo važno znati šta se tačno događa "tamo dole". Baš kao i svaki drugi deo tela, vagina se s vremenom menja, a problemi kao što je nizak nivo libida, sušenje sluzokože vagine i hronični bol mogu se s godinama pojačati. Ovo su najčešći problemi koji se javljaju i rešenja za njih.

Stanjivanje zidova vagine

U dvadesetim i tridesetim godinama zidovi vagine se "kupaju" u hormonima, što ih čini jakim i čvrstim. Međutim, početkom četrdesetih, nivoi hormona estrogena postepeno počinju da se smanjuju. Ta pojava uzrokuje to da zidovi, sazdani od sluzokože, postaju manje elastični i daleko osetljiviji. Zbog toga češće dolazi do upala i povreda tokom seksa.

Stanjivanje vaginalnih zidova leči se kremama sa estrogenom ili tabletama koje se mogu direktno stavljati u vaginu. Veoma je važno redovno kontrolisati vaginu ogledalom - ružičasta boja signalizira zdravo vaginalno tkivo, a bleda ili jako svetla boja može ozbačavati krhku sluzokožu vagine i u tom slučaju se treba obratiti ginekologu.

Neželjeni efekti lekova

Mnogi uobičajeni lekovi, poput kontraceptivnih pilula, antihistamina i antidepresiva, mogu uzrokovati sušenje vagine, koje se i inače može javiti nakon četrdesete godine zbog manjka estrogena. Nizak libido drugi je problem koji može biti prouzrokovan lekovima. U slučaju sušenja mogu pomoći razni lubrikanti, bazirani na ulju ili vodi.
Takođe, s vremenom dolazi i do vidljivih promena na spoljnim usminama i vulvi. Smanjuje se zadebljanje kože na stidnoj kosti, a i unutrašnje usmine s godinama gube "nabreknutost" pa se čine dužim i ravnijim. Osim toga, s godinama se i dlake prorede, a mogu se pojaviti i sede dlake - otprilike u isto vreme kada i u kosi.

A. Ć. / tportal.hr