SPOJITE LEPO I KORISNO: Masiranjem grudi protiv raka dojke

Kako pokazuje najnovije istraživanje, blago stiskanje, gnječenje i masiranje grudi moglo bi da bude odlična prevencija protiv razvoja kancerzonih ćelija u dojkama

Laboratorijski eksperimenti su pokazali da primena fizičkog pritiska vraća maligne ćelije u grudima na normalnu veličinu. Naučnici veruju da je ovo istraživanje dovelo do zaključaka koji mogu pokrenuti nove tretmane u lečenju raka dojke.

- Ljudi vekovima znaju da fizički pritisak može uticati na naše telo. Kada dižemo tegove mišići nam postaju veći. Sila gravitacije je ključna za čvrstinu naših kostiju. Ovde dokazujemo da fizički pritisak može da igra važnu ulogu u rastu i smanjenju kanceroznih ćelija - rekao je Got Venugopalan, vođa istraživačkog tima sa Univerziteta Kalifornija.

Studija je istraživala rast maliginih epitelnih ćelija u dojci ubrizgavanjem gela u fleksibilne silikonske komore. To je omogućilo naučnicima da primene pritisak tokom prve faze rasta ćelija i efektivno zgnječe ćelije. S vremenom, pritiskane ćelije počele su da rastu na normalan i organizovan način.