Žene "padaju" na cveće

Uticaj koji cveće ostavlja na pripadnice lepšeg pola toliko je jak da će one zahvaljujući živopisnom buketu pristati da izađu na sudar i sa potpunim neznancem

Najnoviji naučni nalazi pokazuju da samo prisustvo nekog cvetnog aranžmana ili baštenske atmosfere može umnogome omekšati žensko srce i probuditi njenu romantičnu stranu.

Psiholog dr Nikola Gegen sa univerziteta u Bretanji već godinama se bavi naučnim proučavanjem zakona privlačnosti. U jednom svom eksperimentu on je zamolio 46 studentkinja da, svaka za sebe, pogledaju video u kojem jedan muškarac govori o sebi. Polovina ispitanica snimak je gledalo u prostoriji ispunjenom saksijama u kojima su bile zasađene ruže, neveni i margarete, dok je druga polovina sedela u identičnoj sobi bez cveća. Studentkinje iz prve grupe ocenile su mladića kao veoma simpatičnog i privlačnog i nisu imale ništa protiv da izađu na sastanak sa njim.

- Ovi rezultati dokazuju uvreženo mišljenje da cveće u ženama pobuđuje romantičnu stranu i stoga se ono slobodno može koristiti umesto usluga provodadžike – zaključuje Gegen.