PRAVA POZA: Spavanje na stomaku donosi vlažne seksi snove

Odavno je poznato da ako se pred odlazak u krevet jede masna, jaka i začinjena hrana, raste verovatnoća za pojavu noćnih mora. Međutim, ukoliko želite da u svoje snove unesete malo erotike, onda slobodno utonite u san, ležeči na stomaku

Istraživači s Univerziteta u Hong Kongu ispitivali su 670 studenata, od kojih su dve trećine bile dame, o njihovim spavačkim navikama, kao i sadržajima i motivima koji im se najčešće javljaju u snovima, njihovoj učestalosti, intenzitetu i jasnoći.

Ispostavilo se da su oni ispitanici koji spavaju licem okrenutim nadole imaju veću šansu da sanjaju snove nešto eksplicitnijeg sadržaja od svih drugih koji tokom noći leže u bilo kojem drugom položaju. Takođe, spavači na stomaku skloniji su da u snu imaju osećaj da su na nekakav način sputani, progonjeni ili vezani.

Istraživači ovaj fenomen još uvek nisu u potpunosti u stanju da objasne, ali su sigurni da je se uzrok za učestale seksi snove krije u nedostatku vazduha dok se leži na stomaku.

- Naša studija predstavlja dokaz da se na iskustvo sanjanja, a posebno na sam sadržaj snova, može uticati držanjem tela tokom spavanja. Verujemo da mozak tokom noćnog odmora uopšte nije odsečen od spoljnog sveta, tako da podsticaji koji dolaze iz okoline vrlo lako mogu da dopru u sam sadržaj sna, i to mnogo češće nego što su ljudi toga svesni. Nesvesni mozak špavača pokušava da svemu da smisao, pa čak i da iskoristi sadržaje koji dolaze spolja – zaključuje Kai-Čing Ju, vođa istraživačkog tima.

(Telegraf.rs)