MUŠKARCI, ŠTA ČEKATE: Žene su dobre za vaše zdravlje

Istraživanja pokazuju da su oženjeni muškarci boljeg zdravlja i da žive duže od samaca

Jedan od faktora koji na to utiče jeste i uticaj žene na ishranu. Oženjeni muškarci će na nagovor supruge pojesti omraženo povrće, samo da održe mir u kući, ali dugoročno gledajući, bez kvalitetne komunikacije neće usvojiti pravilne prehrambene navike.

Potreban je timski rad da bi oženjeni muškarci prihvatili zdraviji način ishrane, odnosno pregovori i zajednički razgovor o novim i zdravijim obrocima.

Studija u kojoj su učestvovala 83 ispitanika pokazala je da većina dama ne uključuje svog bračnog druga u odabir hrane, kada odluče da promene njihove prehrambene navike nabolje. Iako je do toga došlo nakon lekarske preporuke, muževima često ne odgovaraju ove promene, ali kako bi izbegli sukob, ne suprotstavljaju se svojim boljim polovinama.

Međutim, bez dobre komunikacije, promene su neodržive. Muškarci uredno pojedu svoju zdravu večeru, pa izađu napolje i navale na brzu hranu. Svoje nezadovoljstvo što ne mogu da jedu ono to žele, muškarci kompenzuju unosom nepoželjne hrane izvan svog doma.

Autori studije zaključili su da bi nove navike bile uspešnije usvojene kada bi supruge razgovorom i taktičkim nastupom zainteresovale svoje muževe za aktivno učešće u odlukama koje se tiču njihovog zdravlja.

(MojPortal.ba)