CENA LEPOTE: Prevelike grudi skraćuju život

Na ovu će konstataciju mnoge žene i gotovo svi muškarci odmahnuti rukom. Pa zar nije jedna od najvećih tekovina modernog društva sekespil upotpunjen silikonima? Međutim, istina je da prirodno velike grudi mogu ženama oduzeti i do pet godina života

U studiji objavljenoj ovih dana u časopisu "Journal of Plastic and Reconstructive Surgery" sve je više žena s velikim grudima koje imaju ozbiljne zdravstvene probleme i zbog toga se za pomoć obraćaju hirurzima. Štaviše, jedna od deset žena tvrdi da ima razne zdravstvene nevolje zbog prevelikih grudi.

Šezdesetogodišnja Britanka Džejn Klark otkrila je koje su joj sve probleme prouzrokovale velike grudi, ali i kakav je preporod doživela nakon što su joj hirurzi skinuli to ogromno breme koje je godinama nosila.

- Čim bih ujutro otvorila oči, posegnula bih za bočicom lekova protiv bolova. Pre nego što bi oni počeli da deluju, čak i najjednostvanije radnje, poput hodanja, predstavljale su mi problem. Neopisivo su me boleli leđa i vrat i pilule su postale neophodne – kaže Džejn, koja samu sebe smatra za žrtvu sopstvenih gena koji su joj podarili poveće poprsje.

No, slučaj ove dame uopšte nije tako redak. Stručnjaci svedoče da je prosečna korpa grudnjaka koji se nosio pedesetih godina prošlog veka porasla s oznake B na C, a sve je više žena kojima su neohodne D korpe. U poslednje tri godine, u britanskim prodavnicama je udvostručena prodaja grudnjaka veličine D, a sve je veća potražnja i za još većim brojevima.