ŽELITE BEBU? NE PO SVAKU CENU: Seks pod pritiskom muškarce tera na preljubu

U mesecima kada vođenje ljubavi u dogovorenom terminu i za ženu najplodnijem trenutku postane obaveza, mnogi pripadnici jačeg pola ne mogu da izdrže toliki stres

Parovi koji pokušavaju da dobiju dete moraju da se pridržavaju strogih uputstava koje im je dao lekar. Iako smeju da vode ljubav normalno kada god požele, oni to najčešće ne čine, već se u danima ženske ovulacije tenzija diže do neslućenih granica.

Kako tvrde istraživanja, većina muškaraca oseća neverovatan pritisak zbog seksa pod moranje, a čak svaki peti suočio se u ovakvom jednom periodu sa impotencijom. Što je manje spontanosti u spavaćoj sobi, a više zakazanih termina, nivo hormona stresa kortizola srazmerno raste, dok opada proizvodnja za libido ključnih testosterona.

Mnogi od budućih očeva nisu u stanju da se nose sa ovako jednom napetom situacijom, pa tako neki od njih utehu nalaze u zagrljaju jedne od njihove supruge manje zahtevne dame. Nažalost, kad do željene trudnoće i dolaska bebe na svet konačno dođe, za dosta brakova budućnost više ne postoji.

Zato, stručnjaci upozoravaju parove da ne insistiraju tome da što pre moraju da postanu roditelji, a dame da manje opsesivno prate svoj ciklus, posebno ako uzimaju hormone za podsticanje ovulacije. Najbolje bi bilo da se nakon tri ciklusa napravi pauza od pola godine, pre nego što se ponovo krene u intenzivnu akciju pravljenja bebe.

- Iako je dobro znati kada su plodna razdoblja, ne treba time biti opsednut. Dešava se da žene kad mereći bazalnu temperaturu utvrde da su u ovulaciji, muškarce zovu u tri popodne da što pre izađu s posla, kako bi imali seks. Ukoliko bračni partneri ljubav vode kao što je to i normalno, dva do tri puta nedeljno, sigurno će bez ikakvih problema jednom pogoditi i plodno razdoblje – poručuje profesor Alan Pejsi sa Univerziteta u Šefildu.

(Telegraf.rs)