Prednosti zajedničkog života pre venčanja

Mnogi parovi bukvalno shvataju frazu “uploviti u bračnu luku”, pa se stoga po prvi put s partnerom useljavaju u zajednički životni prostor tek nakon to su se jedno drugom obećali na večnu vernost. No, da li je to uvek najbolje rešenje?

Stručnjaci podsećaju da život udvoje nije nimalo lak, tako da ne bi bilo loše da se, pre nego što potpišu papire, budući mladenci prvo uvere da li su stvarno kompatibilni tako što će dobro upoznati navike svojih izabranika.

Zajednički život je najbolji test

Lako je funkcionisati u paru kada svako ima svoj stan. Međutim, deljenje istog stambenog prostora donosi mnoge izazove kojih mladi ljudi najčešće nisu svesni. Partneri koji su sa uspehom savladali zamke zajedničkog života mnogo lakše će se naviknuti na ideju braka. Na one koji su se u novi dom uselili tek nakon venčanja, prva bračna iskustva mogu predstavljati pravi šok.

Razvija se timski duh

Zajednički život omogućava partnerima da se oprobaju u timskom radu:  sudovi, veš i slične stvari postaju obaveze o kojima se, od sada pa za ubuduće, zajednički brinu. Kroz zajedničku aktivnost na videlo izlaze i karakterne crte koje su ranije mogle da ostanu skrivene.

Svađe imaju veću težinu

Od trenutka kada se krene u zajednički život, nakon svađe niko ne može samo da se ljutito pokupi, zalupi vratima i sačeka izvinjavajući poziv onog drugog. Par sada živi zajedno i primorani su da sve probleme razrešavaju kao zrele i odrasle osobe, koje će potom spavati u istom krevetu.

Nije sve tako blistavo

Zajednički život pruža uvid u svaki aspekt života druge osobe. Partneri moraju da budu svesni toga da, od trenutka kada vide onog drugog kako obavalja jutarnju toaletu, jedno drugom možda i neće više delovati toliko privlačno i seksepilno kao pre. Za ženama ostaje kosa u slivniku, za muškarcima prljave čarape… Nisu to do kraja samo besmisleni stereotipi.

Što je moje, to je i tvoje

Sve stvari u stanu postaju zajednička svojina. Do nesuglasica može doći na svakom koraku, naročito kada je uređenje prostora u pitanju. Ovo je veliki test spremnosti na kompromise, a neretki su parovi koji se raziđu nakon što stignu do nepomirljivih razlika pri izboru boje zidova, nameštaja, kućnog ljubimca…