Da li je braku u Srbiji odzvonilo?

Baš kao i nekad - mladi današnjice zaljubljuju se i venčavaju, ali sve više brakova puca već u prvih nekoliko godina. Pošto ne umeju da se vežu, mnogima je lakše da budu sami, nego da sa nekim dele život

Tokom poslednjih 20 godina država je stvorila takve uslove da podriva brak i porodičnu zajednicu kao takvu. Za samo šest decenija broj sklopljenih brakova se prepolovio, procenat razvedenih parova porastao, a broj novorođene dece je sve manji. Ovo su samo neki od podataka Zavoda za statistiku Srbije, koji nisu ni malo ohrabrujući.

Da je brak u Srbiji institucija koja odumire najubedljivije ilustruje da je davne 1950. u Srbiji zabeleženo 76.749 zaključenih brakova, a prema podacima za prošlu godinu, sudbonosno da izgovorilo je znatno manje parova, tačnije 35.815 građana. Uočava se i trend sve veće starosti mladenaca na venčanju, pa tako muškarci ulaze u zajednicu u proseku sa 30 godina, a žene sa  27.  S druge strane, broj razvoda u Srbiji je procentualno gledano sve veći. Pre šest decenija na svakih osam sklopljenih brakova dolazilo je do jednog razvoda, dok je danas taj odnos nepovoljniji, budući da je samo lane na svakih 5,4 venčanja zabeležena jedna rastava.