Čaj podstiče plodnost?

Ukoliko redovno pijete po dve šolje čaja dnevno imaćete 27 odsto više šansi da ostanete u drugom stanju

Profesorka Elizabet Hač sa Univerziteta u Bostonu na uzorku od 3600 žena sprovela je istraživanje kojim se utvrdilo da ukoliko godinu dana konzumirate dve šolje čaja na dan podstičete plodnost, dok dve čaše gaziranog pića za čitavih 20 odsto umanjuju verovatnoću da žena zatrudni.

Ono što je čudno jeste to što se, iako i čaj i kafa u sebi sadrže kofein, ispostavilo da crni napitak nema nikakvog uticaja na ostajanje u drugom stanju.

- Volela bih da mogu da kažem da je čaj čudotvorni napitak za sve dame koje bi želele da ostanu trudne, ali plašim se da to ne bi bilo realistično – ogradila se od dobijenih rezultata Hačerova i naglasila da su učesnice studije koje su uobičajavale da piju čaj mahom pripadnice starije populacije, koja je i inače sklona da živi nešto zdravijim načinom života.

Ono što čaj čini posebnim jeste velika količina antioksidanata za koje je dokazano da blagotvorno deluju kako na žensku tako i na mušku plodnost.

- Međutim, ja ne smatram da bi žene koje žele da začnu sad trebalo da počnu da piju čaj u ogromnim količinama. U svemu treba biti umeren – poručuje profesorka.

(Telegraf.rs)