6 atrakcija u okolini Istanbula koje ne treba propustiti: Beogradska šuma je samo jedna od njih

Iako je poseta Istanbulu sasvim dovoljna za uživanje, ako u ovom turskom gradu provodite više vremena, upoznajte i njegovu okolinu

Foto: Shutterstock

Sa hiljadama godina istorije i zanimljivom savremenom kulturom, Stambol na Bosforu ima mnogo toga da poseti turistima. Izlet do obližnjih plaža, šuma i uspavanih atrakcija na rubu grada, lepote Crnog i Mramornog mora odličan su izbor za odmor od gradske vreve.

Iz Istanbula se organizuju mnogobrojni jednodnevni izleti. Ovo su samo neke od ideja kako da upotpunite boravak u gradu na Bosforu.

1. Prinčevska ostrva

Jedno od omiljenih izletišta stanovnika Istanbula, ali i turista jeste i Adalar, kako se Prinčevska ostrva nazivaju na turskom. Vile sa dobro očuvanom arhitekturom, fenomenalan pogled, omanje plaže, restorani sa odličnom ponudom na obali i opuštena atmosfera ono su što karakteriše ovu zanimljivu lokaciju.

Najpopularnije među posetiocima je Bujukada, koje je ujedno i najveće među četiri ostrva. Tu je i manastir i crkva Svetog Đorđa. Pored zanimljive grčko-pravoslavne ikonografije, pogled koji se sa svetinje smeštene na vrhu brda pruža na okolinu, definitivno je neprocenjiv.

Obližnje ostrvo Heibeliada poznato je po borovim šumarcima i manastiru. Ima i manje posećenih plaža, koje nude potreban mir. Na Prinčevskim ostrvima nije dozvoljeno korišćenje automobila, pa se posetiocima nudi mogućnost upoznavanja okoline ili biciklima ili pešice.

Oko luke na svakom ostrvu su dostupni brojni kafići i restorani, kao i prodavnice. Do ostrva se stiže nakon oko 90 minuta vožnje trajektom. Budući da se radi o atraktivnoj lokaciji, to u toku vikenda i za vreme praznika često zna da bude gužva. Posebno u toku leta.

2. Beogradska šuma

Na severnom rubu Istanbula nalazi se šuma, koja se prostire na površini od oko 13,5 hektara. Posetioci Beogradske šume mogu uživati u šetnji, te koristiti biciklističke ili staze za trčanje. Gotovo nijedna od njih nije obeležena, pa se savetuje dodatan oprez ili korišćenje mobilnih uređaja za navigaciju.

Ušuškane među drvećem, ovde se mogu videti i brane, izgrađane s početka 17. veka za snabdevanje grada vodom.

Izuzev oko dve hiljade biljaka i drveća, u Beogradskoj šumi u Istanbulu postoje i jezera. U blizini parkirališta nekih od parkova prirode, koji se u okviru ove šume nalaze, posetioci mogu uživati i u nekom od kafića ili restorana, uređenih u rustičnom stilu.

Do Beogradske šume se stiže za oko sat vremena najpre metroom od trga Taksim, pa autobusom.

3. Selo Kilios

Crnomorsko selo Kilios udaljeno je oko 35 kilometara od Istanbula i tokom leta je jedna od često posećivanih destinacija u okolini grada. Na glavnoj plaži postoje brojni kafići i restorani. Iako je plaža u ovom selu besplatna za korišćenje, ne može se reći da je uvek uređena. Mnogi lokali na plaži podrazumevaju i dnevnu kartu, a zauzvrat posetiocima nude uslugu parkinga, te korišćenje ležaljki i suncobrana.

Do ovog sela se može stići autobusom, a putovanje traje oko 90 minuta. Druga opcija je dolmuš.

4. Sile i Agva

Primorski gradovi na obalama Crnog mora su od Istanbula udaljeni tri, odnosno tri i po sata. Do njih se stiže međugradskim autobusima, koji uglavnom polaze na svakih sat vremena.

Svetionik iz 19. veka jedan je od simbola Silea, grada koji je poznat i po plažama. Dve reke koje protiču kroz grad Agva su posebno atraktivne. Ne treba zaboraviti ni šume kojima je grad okružen, u kojima posetioci mogu uživati u lepoti vodopada.

U oba grada postoje i adekvatni smeštajni kapaciteti.

5. Termal

Smešten na obalama Mramornog mora, grad Termal od Istanbula je udaljen oko 40 kilometara. Poznat je po vodopadima, jezerima i izvorima, ali i pešačkim stazama. Glavna atrakcija Termala su čuveni hamami, odnosno turska kupatila.

Oko dva sata traje vožnja trajektom do Jalove, grada koji je od Termala udaljen oko 14 kilometara.

6. Jedrene

Nekada glavni grad Osmanskog carstva, Jedrene ili Edirne danas je značajna turistička atrakcija.

Grad bogate kulturne baštine može se pohvaliti Selimovom džamijom, bolničkim kompleksom izgrađenim tokom 15. veka i drugim znamenitim građevinama.

Vožnja autobusom do Jedrena traje oko tri sata.

Video: Evo kako danas izgleda unutrašnjost Aja Sofije, freske prekrivene tokom molitve

(Telegraf.rs)