Vodič kroz marokansku gastronomiju: Većina specijaliteta bi oduševila svakog gurmana!
Šta vredi probati u ovoj šarenoj i magičnoj državi?
Ništa ne zvuči tako egzotično kao marokanska kuhinja. Neka tradicionalna jela Maroka toliko su ukusna da nijednog gurmana ne mogu da ostave ravnodušnim. Opet postoje i određeni specijaliteti koje možda ni najhrabriji putnici ne bi smeli da okuse.
"Marokanski viski"
Čaj je sigurno prvi ukus s kojim se susretnete po dolasku u ovu zemlju. Najčešće posle obroka u restoranima služe zeleni čaj sa domaćom nanom, a zbog boje i služenja u maloj čaši, ovaj čaj je dobio nadimak "marokanski viski".
Kuskus
Kuskus je nacionalno jelo Maroka. To je kaša od pšenice koja se služi uz meso i bareno povrće. Iako se najčešće pravi od pšenice, u pojedinim područjima upotrebljavaju se i ječam i proso.
Tradicionalno, kuskus se sprema petkom i za posebne prilike. Možete ga pronaći u gotovo svakom restoranu ili kafiću.
Tažin
Tažin je zapravo zemljana posuda u kom se služi istoimeno jelo. U pitanju je meso, obično piletina ili jagnjetina, uz krompir, šargarepu, luk i puno začina.
Harira
Čorba od leblebije, jagnjetine i paradajza je jelo kojim muslimani u Maroku obično prekidaju Ramadanski post. Posle celodnevnog lutanja ovim čarobnim i šarenim kraljevstvom prijatno će vas zasititi ova čorba.
Bastila
Najpoznatija pita, obično punjena filom od pilećeg mesa, peršuna i mlevenog badema i posuta cimetom. Marokanske domaćice ovu pitu spremaju gotovo svakodnevno.
Kaktusov plod
Na ulicama Marakeša lako možete da naiđete na štand sa kaktusovim voćem. Ukoliko želite da isprobate sočnu i slatku voćku, prodavac će vam na licu mesta oljuštiti.
Sok od trske
Na velikom užurbanom trgu Džama el-Fna možete sebi da kupite sveže ceđenu trsku, veoma sladak i ukusan napitak kakav nigde još niste mogli da probate.
Hrana za najhrabrije
Na velikoj pijaci kod trga Džama el-Fna, imate priliku da isprobate specijalitete kao što su čorba od puževa i kozji mozak.
Iako ne deluju privlačno, mnogi meštani tvrde da su ova jela veoma ukusna.
(Telegraf.rs)