Ako ste ljubitelj zimskih sportova, budite spremni na ova ograničenja u najpoznatijim skijalištima

Zbog pandemije korona virusa, i menadžeri ski-centara morali su da uvedu određene izmene

Foto: Shutterstock

Ljubitelji skijanja su intenzivno počeli da razmišljaju o tome da li će i u kojoj meri trenutno aktuelna pandemija korona virusa uticati i na ovu aktivnost. Oni koji ne mogu da zamisle zimovanje bez skijanja se, naravno trude da budu upoznati sa svim ograničenjima, kako bi mogli da ipak odu na skijanje.

Činjenica je da samo njihova strast prema ovom sportu neće biti dovoljna da izdrže sezonu. 

Neophodna je na prvom mestu dobra volja, a zatim i fleksibilnost u vezi sa planiranjem putovanja do omiljenog ski-centra i na kraju, dovoljno finansijskih sredstava da sve to bude sprovedeno u delo. 

Automobil kao trpezarija

Jedna od novina, koja je uvedena na pojedinim skijalištima se odnosi i na intenzivnije korišćenje ličnih automobila skijaša.

Nedavno je kompanija Ski California objavila zvanično saopštenje, u kome se navodi da u mnogim skijalištima širom Kalifornije i Nevade, kojima ona upravlja, služenje hrane i pića neće biti kao ranijih godina.

- Mnogi ski-centri će podstaći goste da obroke konzumiraju na otvorenom, odnosno da koriste opciju nošenja pripremljenih obroka i preporučuje se korišćenje ličnih vozila gostiju kao mesta za konzumiranje obroka, navodi se pored ostalog u saopštenju, prenosi CNN.

I to nije usamljeni slučaj, budući da i drugi ski-centri preporučuju intenzivnije korišćenje ličnih automobila gostiju.

Međutim, postavlja se pitanje šta se događa ako gost nema automobil, odnosno ako se njim ne doveze do ski-centra?

Mnogi koji na skijanje odlaze sa porodicama su svesni da to uopšte nije dobra ideja, posebna kada su u pitanju mališani. A uz to, postoje i ski-centri, u kojima jednostavno nije predviđeno korišćenje automobila.

Fleksibilnost je najbitnija

Osnovna pravila zaštite koja su propisana se moraju poštovati i u skijaškim centrima. Reč je najpre o obaveznom nošenju zaštitnih maski i održavanju prostorne distance. Međutim, pojedini ski-centri pokušavaju da smanje broj poseta u dane vikenda i insistiranjem na tome da gosti dolaze isključivo sredinom sedmice. 

Iako su svesni činjenice da će uvek biti onih kojima to ne odgovara, nadležni u ski-centrima smatraju da je upravo sredina nedelje najbolje vreme za posetu.

- Neće biti poteškoća sa dolaskom na planinu tokom sedmice, a ne predviđamo prenatrpanost tokom vikenda, jer smo doneli odluku da otkaženo sve planirane događaje za ovu sezonu – objašnjava Lejf Vilijams iz kompanije Hoodoo Ski Area u Oregonu.

Neko ipak ima prioritet

Rezervacije su trenutno moguće u mnogim ski-centrima, s tim da u većini njih vlasnici sezonskih propusnica imaju prednost.

Oni koji su ranije odlučivali na prečac u kom će ski-centru boraviti, čini se ove godine mogu zaboraviti na to, pošto je potrebno rezervaciju svako da izvrši na vreme. 

A ako žele da uživaju u izabranom ski-centru u vreme Božića i Nove godine, ne bi bilo loše da što pre izvrše rezervaciju, baš zbog ograničenih kapaciteta.

Foto: Nikola Tomić

Što se tiče najpoznatijeg američkog skijališta u Aspenu, izgleda da trenutno aktuelna situacija nije imala uticaja na cene. Primera radi, potrebno je izdvojiti više od 1.000 dolara za noćenje u vreme novogodišnjih i božićnih praznika i to u hotelu sa 4 zvezdice. 

Ipak, uprkos mnogim merama, pojedini skijaši imaju određenu vrstu zazora od zatvorenih prostorija u okviru skijališta i korišćenja gondole, recimo. Ne očekuju neki naročiti problem, uzevši u obzir da su temperature niske, ali znaju da se striktno određene mere moraju poštovati. A u gotovo svim ski-centrima to podrazumeva nošenje maski sve vreme, osim tokom aktivnog skijanja ili jela, te poštovanje prostorne distance u zatvorenom prostoru naročito.

Ski-liftovi neće biti popunjeni kao ranije. U principu je plan da skijaši koji su samostalno tu, treba da se tako i voze u odvojenoj gondoli, ali ostaje da vidimo kako će sve to izgledati u praksi. 

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)