Da li je to moguće? Jedan grad je u jeku pandemije korone uspeo da povrati status magičnog grada!

Malo ostrvsko selo u Meksiku se nalazi na rivijeri Niarit i do njega se stiže nakon 15 minuta vožnje brodom

Printscreen: Youtube/Nayarit Paraíso del Pacífico

Grad Mexcaltitán je 2001. godine poneo laskavo priznanje Pueblo Magico, odnosno magični grad, ali ga je osam godina kasnije izgubio zbog, kako je bilo navedeno: nedostatka državnih investicija na polju infrastrukture.

Ali sada, zahvaljujući investiciji saveznih i državnih vlasti u iznosu od skoro 35 miliona meksičkih pezosa, Mexcaltitán je nedavno povratio svoj nekadašnji status magičnog grada.

- Malo ostrvo koje se može preći peške u jednom danu posebno je šarmatno tokom kišne sezone, jer njegove ulice budu potpuno poplavljene, što omogućava putovanje kroz njih brodićem, zbog čega je i zaslužio epitet Meksičke Venecije, izjavio je za CNN Rikardo Zarkin, menadžer za odnose sa javnošću u Rivijeri Niarit.

Podignuti trotoari sada pružaju mogućnost stanovnicima da obavljaju uobičajene poslove i u kišnoj sezoni u gradiću, koji je u najširem delu širok nešto manje od svega 400 metara i u kome se mahom ne koriste automobili.

Na teritoriji Meksika sada postoji ukupno 122 grada, koja su okarakterisana kao Pueblos Magicos, a po definiciji Ministarstva turizma. Ti gradovi predstavljaju tradicionalni Meksiko, a arhitektura i običaji u njima datiraju iz predhispanskog perioda kroz period Meksičke revolucije.

Ipak, mnogi od njih se bore sa migracijama stanovništva u veće gradove, te postoji nada da će upravo razvoj turizma u njima pomoći da se migracije zaustave, a lokalna ekonomija bolje razvije.

Program Pueblos Magicos takođe promoviše tradicionalne zanate i različite festivale, sa ciljem očuvanja lokalnih običaja i jedinstvene kuhinje.

- Ovo prelepo ostrvo poznato je po svojoj šarmantnoj mirnoći, očuvanoj arhitekturi koju sačinjava mozaik živopisnih kuća sa krovovima od crepa i očuvanoj regionalnoj kulturi, narodnim običajima i jedinstvenim jelima regije, što sve zajedno predstavlja pravi prikaz kulturnog bogatstva u matičnoj državi – naglasio je Zarkin.

Status Pueblo Magico je za Mexcaltitán objavljen početkom oktobra i biće formalno prihvaćen krajem novembra.

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)