Najduža peščana plaža na području zapadne Afrike: Krase je beskrajne peščane dine i bogato rastinje

Priroda je obilato darovala ovaj predeo Nigerije

Foto: Pixabay/Plaža u Nigeriji

Najduža peščana plaža na području zapadne Afrike, plaža Ibeno se nalazi u jugoistočnom delu Nigerije. Iako je u svetu manje poznata, smatra se jednom od atrakcija zemlje.

A u svetu je postala poznata 2010. godine, po ne tako lepom. Naime, tada je u njenoj blizini došlo do značajnog izlivanja nafte.

Jedna od najsigurnijih nigerijskih plaža

Nije plaža Ibeno poznata samo kao najduža plaža u tom delu Afrike, već i po tome što lokalne vlasti posebnu pažnju obraćaju na bezbednost posetilaca.

U njenoj neposrednoj blizini se nalazi čak 15 sela, a većina posetilaca su Nigerijci. Krase je beskrajne bele peščane dine, ali i talasi, koji su odlični za ljubitelje sportova na vodi.

 

Najpopularnija plaža Nigerije

Činjenica da se vodi računa o bezbednosti posetilaca i da je priroda obilato darovala ovaj predeo, nažalost nije dovoljna da bi se tu zaista istinski uživalo. Pre nekoliko godina je situacija bila znatno lošija, tim pre što su u tom području postojale naftne platforme.

Danas je plaža Ibeno jedna od odlično rangiranih plaža u zemlji, a najpre zbog visoke bezbednosti.

Sa nje se pruža fantastičan pogled na Gvinejski zaliv, a sama plaža je duga više od 40 kilometara. Nema sumnje da na njoj može biti ispoštovana obaveza socijalnog distanciranja, kao što nema sumnje da će tu svaki posetilac naći mesto koje mu najviše odgovara.

Smatra se jednom od najčistijih plaža u zemlji i posećuju je podjednako i mladi i stariji.

Iako je dostupna tokom cele godine, u vreme jake oseke se voda može povući čitavih sto metara, kao što i talasi u određenom periodu godine mogu biti visoki čak i do 30 metara.

Odlično je što se u neposrednoj blizini plaže nalazi prilično bogato rastinje, koje može biti odličan prirodan zaklon od jakog sunca.

Dostupni su različiti sadržaji poput sportova na vodi, vožnje kanuom ili brodom, kao i fudbala i odbojke na pesku.

Vlada Nigerije je 2013. godine ovde izgradila most istoimnenog naziva, kako bi na taj način privukla još više posetilaca.

(Aleskandra Blaževič/Telegraf.rs)