Najbolje digitalne ture zahvaljujući kojima možete videti neka od najzanimljivijh mesta na svetu

Pandemija korona virusa ne mora da spreči putovanja, postoji način da budete na najlepšim mestima na svetu

Foto: flickr/Kris Williams

Nije baš jednostavno smisliti kako da ispunite slobodno vreme koje, hteli ili ne hteli u ovom trenutku morate da provedete kod kuće. Budući da je pandemija COVID-19 donela sa sobom i smanjenje, odnosno obavezno izbegavanje socijalnih kontakata, te da svi koji ne rade imaju obavezu da borave u svom domu, treba ipak osmisliti dan.

Zapravo to i nije tako teško kako se možda čini, jer internet nudi brojne mogućnosti, koje samo pametno treba iskoristiti.

Jedna od tih mogućnosti su i virtuelni obilasci. Sada su mnoge svetske, ali i domaće atrakcije dostupne nakon samo par klikova mišem. Naravno da to nije isto kao kada odete i uživo vidite neko mesto, ali nije ni to tako loša opcija u ovom trenutku.

Sajt Gardijan se potrudio da navede listu najpoznatijih svetskih atrakcija koje je sada moguće videti i virtuelno. A ovo su neke od njih.

Polarna svetlost

Foto: flickr/Brian Tomlinson

Neverovatna prirodna pojava koja je vidljiva u zemljama na području Skandinavije, ali i u delovima Rusije i Kanade, zatim na Islandu i Grenlandu je sada dostupna i online.

Prikaz Aurore borealis koji je ponuđen u ovoj virtuelnoj turi je iz švedskog nacionalnog parka Abisko.

Pustinjske dine Namib

Namib / foto: pixabay.com

Starost ove afričke pustinje se procenjuje na čak 80 miliona godina, a zauzima ukupnu površinu od oko 50.000 km².

Država na čijoj teritoriji se nalazi je nazvana upravo po pustinji – Namibija.

Zainteresovani će imati prilike da preko interaktivnih slika vide kako izgledaju najpoznatije dine u ovoj pustinji. Pored najviše dine, koja je visoka 388 metara, videće i dine nazvane Veliki otac i Velika Majka, koje su visoke 325, odnosno 198 metara.

Mont Everest, Nepal

Foto: Wikimedia/Flickr/shrimpo1967

Virtuelna tura koja je trenutno ponuđena omogućava posetiocima da se upoznaju sa Južnim baznim kampom, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 5.380 metara. Oko 35 hiljada planinara iz celog sveta poseti u toku godine baš ovaj kamp na Mont Everestu.

Posetioci će moći, pored ostalog da vide i sam vrh, koji se nalazi na 8.848 metara nadmorske visine i to uz pomoć 3D alata koji su dostupni.

Glečer Perito Moreno, Patagonija

Glečer Perito Moreno / Foto: Tanjug/AP

Iako smo svedoci topljenja glečera, Perito Moreno, koji se nalazi u provinciji Santa Kruz, na području argentinske Patagonije čak i raste. Deo je istoimenog nacionalnog parka koji postoji još od 1973. godine.

Osim fotografija, koje ndude pregled od 360 stepeni, ova tura omogućuje i praćenje video ture kroz veći deo nacionalnog parka.

Veliki kanjon, SAD

Foto: Pixabay.com

Čuveni Grand ili Veliki kanjon ima maksimalnu dubinu od čak 1.857 metara i nalazi se u Arizoni, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Smatra se da najstariji sloj sedimentnih stena datira od pre čak 2 milijarde godina. Inače se na stenama ovog kanjona uočava 40–ak slojeva iz različitih perioda.

Virtuelna tura pruža mogućnost prolaska kroz najpoznatiju stazu u ovom kanjonu, koja je duga oko 14 kilometara.

(A.B./Telegraf.rs)