Evo gde letuju Kardašijanke: Možda s ovog ostrva nećete želeti da se vratite, ali ćete morati

O ovim ostrvima smo maštali i dok svet nije bio u karantinu, a kamoli sad

Turks and Caicos / pixabay.com

Britanska kolonija na samom jugu Atlanskog okeana, ostrva Turks i Kejkos su izuzetno atraktivna u turističkom smislu. Smeštena su istočno od Kube, a severno od Dominikanske Republike i privlače pažnju pripadnika svetskog džet seta.

Na plažama sa belim peskom i tirkizno plavim morem se lako može desiti da ugledate Bijonse, Mariju Šarapovu ili Kristofera Vokena, ali i mnoge druge poznate ličnosti iz sveta sporta, muzike i glume.

Turks and Caicos – Turks i Kejkos 

Iako postoji i srpski naziv ovih interesantnih ostrva, ipak su prepoznatljivija po nazivima na engleskom jeziku, koji je i zvaničan na svih 8 naseljenih ostrva.

U ovom arhipelagu, koji se nalazi pod upravom Ujedinjenog Kraljevstva se nalazi još 30 nenaseljenih ostrva. Sva ona su podeljena u dve grupe, odnosno na 6 takozvanih distrikta.

Ukupna površina celog arhipelaga je oko 430 km², a na ostrvima živi oko 31 hiljada stanovnika. Mahom su u pitanju potomci ljudi iz Afrike, koji su ranije dovođeni na ova ostrva kao radna snaga. Naravno da među stanovnicima ima i Britanaca, ali i Amerikanaca, Francuza i Kanađana, najviše.

Klima na ostrvima Turks i Kejkos

Turks and Caicos / pixabay.com

Kada je uragan Hana, septembra meseca 2008. godine pogodio ova ostrva, verovatno se za njih čulo širopm sveta. Upravo zato što sezona uragana traje u periodu od 01. juna, pa do kraja novembra, to i turisti često izbegavaju da borave u tom periodu.

Kao i na mnogim drugim karipskim ostrvima, tako je i ovde problem sa snabdevanjem vodom donekle, jer Turks and Caicos imaju čak 350 sunčanih dana u toku godine, a prilično malu količinu padavina. Zato se i pozivaju svi posetioci da se odgovorno ponašaju i vode računa o potrošnji vode. Međutim, to je samo sitnica, naspram svega onoga što ova ostrva nude.

Ako postoji Raj na zemlji, onda su to Terks i Kejkos

Turks and Caicos / pixabay.com

Tirkizno plavo more, duge peščane plaže i mir koji je svima potreban su ono, po čemu su ova ostrva poznata. Zato i nije čudno što je čuveni pevač Prins upravo ovde imao vilu ili što su Dejvid i Viktorija Bekam odabrali da baš na ovim ostrvima dočekaju novu godinu.

Mnoge svetske zvezde ovde imaju mir, koji im je preko potreban. I gotovo nijedan posetilac ostrva nije začuđen što letuje na istom mestu na kome i vrhunski foto modeli, manekenke, glumci, fudbaleri i drugi pripadnici svetskog džet seta.

Kako stići do ostrva?

Turks and Caicos / pixabay.com

Svakog dana, sem utorkom i četvrtkom iz Toronta postoje letovi za Turks i Kejkos. Avio kompanija British Airways ima letove četvrtkom i subotom iz Londona, dok iz Majamija postoje dva leta svakodnevno, a iz Dalasa samo subotom.

Iz Njujorka voze dve avio kompanije i to svakodnevno, a dostupni su i letovi iz Bostona i Atlante, sa Floride, kao i iz Montreala.

Važno je znati i...

  • Ostrva Turks and Caicos imaju najnižu stopu kriminala na svetu
  • nudizam je strogo zabranjenda ne biste plaćali carinu, poštujte pravila, koja navode da svaki putnik ima pravo da bez carinjenja unese na ostrva 1.136 l alkoholnih pića ili vina, 200 cigareta, 50 cigara i 1 bočicu parfema, samo za ličnu upotrebu
  • samo građani pojedinih zemalja istočnog bloka moraju zahtevati vizu, a preporuka je da kontaktiraju najbližu ambasadu ili konzulat Velike Britanije za informacije
  • apsolutno svako ko posećuje Turks and Caicos mora imati i validnu povratnu kartu, a maksimalno je dozvoljeno boraviti 30 dana u kontinuitetu na ostrvskoj teritoriji
  • na ostrvima se primenjuju zakoni Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske
Video: Od logora do luksuznog hotela: Poslednji snimci Mamule kao muzeja antifašističke istorije Bokelja

(A.B./Telegraf.rs)