Milanu Kugi je put dom: "Skitam po vrhovima planina, cvetnim livadama, ulazim u pećine i kanjone"

Ekskluzivno za Telegraf, Milan je predstavio svoj život posvećen putovanjima na neobičnim destinacijama

Foto: Facebook/Printscreen/Milan Kuga

Kada putujem, savijam rubove kvadrata, od njega pokušavam napraviti krug. To je obrnuti proces od kvadrature kruga. Put je postao moj moj dom. Nomad, skitnica, lutalica, možeš me zvati kako god hoćeš...

Oduvek sam voleo da putujem, da menjam mesta, gradove, planine, ljude, da menjam sebe, jer samo tako mogu ostati isti. Na glavi nosim šešir od papira, pišem priče, sve prenosim budućim putnicima. Skitam po vrhovima planina, cvetnim livadama, ulazim u pećine i kanjone.

Tako se ekskluzino za „Telegraf“ predstavio Milan Kuga.

Čovek koji je šetao sa gromovima na mitskoj planini Rtanj i o tome zabeležio kratki video. Usudio se i da prođe kroz vrlo nepristupačan Lazarev kanjon, a tražio je ni manje ni više nego Babarogu u Dubočkoj pećini.

I to je tek deo njegovih putešestvija...

Na Bobotovom kuku je pravio Sneška Belića. I ne bi to bilo ništa čudno, da tamo nije bio u avgustu.

- Prošle godine sam od beštije korone uspeo da ukradem 20-ak putovanja, oteo. Greben Končeto u Bugarskoj mi je oduzeo dah, rasturio na sitne komade, pa opet spojio.

- Končeto se nalazi na 2.800 metara nadmorske visine. Hodali smo njegovim grebenom uz pomoć sajli, a sa obe strane smo mogli da vidimo samo provaliju – prisetio se Milan nekih od najzanimljivijih destinacija, koje je imao prilike do sada da poseti.

Međutim, od svih njih jedna se ipak izdvojila kao favorit. Kao najlepše putovanje ikada izdvaja posetu prašumi Perućica u Bosni. Kaže da nikada nije video tako netaknutu prirodu i da je to mesto, kome mora opet da se vrati.

Razmišljajući o svim destinacijama koje je do sada imao prilike da poseti, prisetio se i jedne zanimljivosti:

- Kod Valjeva se nalaze tri vrha planine Povlen. Mali Srednji i Veliki Povlen. Ništa čudno to nije, osim ako ne znate da se Veliki Povlen nalazi na 1.271 mnv, Srednji Povlen na 1.301 mnv, a Mali Povlen je najviši i nalazi se na 1.347 mnv. Naši preci su se našalili, pomalo izmešali visine i nazive vrhova i hvala im na duhu koji su nam ostavili u amanet - zaključio je on u razgovoru za "Telegraf".

(Aleksandra Blažević/Telegraf.rs)