Najduža peščana plaža u Crnoj Gori je u ovom gradu: Ulcinj su nekad opsedali gusari, a sada turisti

Blizina Ade Bojane daje posebnu draž letovanju u najjužnijem crnogorskom gradu na Jadranu

Foto: Shutterstock

Naspram Otrantskih vrata, na otvorenom moru, smešteno je najjužnije crnogorsko letovalište. U Ulcinju turisti imaju prilike ne samo da uživaju u lepotama Jadrana, nego i reke Bojane, koja u blizini protiče.

Duge peščane plaže i mediteransko rastinje

Gotovo 13 kilometara su duge peščane plaže u Ulcinju. Nema sumnje da je čuvena Velika plaža i najveća atrakcija ovog letovališta. Zahvaljujući odličnoj klimi, poznata je po velikom broju sunčanih dana u toku godine. U okviru nje se nalazi i poznata ulcinjska Kopakabana, plaža duga oko 900 metara sa svim potrebnim sadržajima.

Još jedna, poznata kao Mala plaža, duga je skoro 400 metara. Zbog prilično dugog ulaska u vodu, smatra se odličnim izborom za neplivače i porodice sa malom decom.

Ženska plaža u Ulcinju znana je među pripadnicama nežnijeg pola najpre zbog izvora lekovite vode, koji se na njoj nalazi.

Ukoliko nekoga zanima ronjenje ili pecanje dok letuje u Ulcinju, može posetiti stenovitu plažu Valadanos, dugu oko 400 metara.

Ljubitelji nudizma često biraju Adu Bojanu, nudističku plažu koja se nalazi na mestu na kome se reka Bojana uliva u Jadran nadomak Ulcinja.

Zašto letovati baš u Ulcinju?

A zašto ne? Ljubitelji ovog letovališta kao jednu od najznačajnijih prednosti navode miran odmor. Tu su zatim i fenomenalne, peskom prekrivene, prostrane plaže. Šta više poželeti od odmora?

Za one koji vole da upoznaju istoriju letovališta u kom odmaraju, Ulcinj takođe ima mnogo toga da ponudi. Može se pohvaliti Starim gradom za koji se smatra da je na celom Jadranu možda i najstarije očuvano gradsko jezgro. Očuvani bedemi datiraju iz perioda kada su ovim područjem vladali Iliri. Osim bedema, može se videti i citadela, ali i starinski trgovi i ulice, koji posetiocu nude mogućnost da na najlepši način upozna istoriju Ulcinja.

Muzej Grada Ulcinja je još jedna nezaobilazna stanica, ukoliko od letovanje ne želite puko sunčanje i kupanje.

Kula Balšića, u kojoj se nalazi galerija, jedno je od omiljenih mesta za fotografisanje svih koji letuju u Ulcinju.

Ovaj grad koji se može pohvaliti najdužom peščanom plažom na Crnogorskom primorju nekad je bio stecište gusara, a poslednjih sedam decenija je stecište turista koji žele da provedu ugodan i miran odmor na Jadranu.

Video: Ovaj snimak je za 24h podelilo 35 hiljada ljudi: Kada ga budete videli biće vam sve jasno

(Telegraf.rs)