Na otvaranju čuvenog dvorca u Ečki svirao je Franc List: Kaštel je simbol Banata

Selo nadomak Zrenjanina ima veoma burnu i bogatu istoriju

Foto: Ivan Strahinić

U Vojvodini, na nekoliko kilometara od Zrenjanina, nalazi se Ečka, selo u koje se svako ko krene iz Beograda put nekadašnjeg Bečkereka obavezno zaustavi.

Bunar za vodu koji podseća na tvrđavu, zamak, crkve i ušorene ulice odišu duhom starih vremena, spokojem i šarmom vojvođanske ravnice.

Iako se sa sigurnošću ne zna kako je Ečka dobila ime, postoje dve legende koje se i danas prepričavaju. U obe je glavni junak Atila Bič Božji.

Po jednoj legendi, supruga vladara Hunskog carstva zvala se Ečka, pa je on iz velike ljubavi prema voljenoj ženi mesto u kom se zaustavio dao njeno ime.

Po drugom predanju, Atilina kćerka zvala se Ečka i preminula je vrlo mlada od groznice u logoru, pa je duboko ožalošćeni otac celom kraju dao njeno ime u spomen na preminulu mezimicu.

Ono po čemu je Ečka svakako najpoznatija je dvorac „Kaštel“, čiji je vlasnik bio vlastelin Lazar Lukač iz Erdelja.

Zamak i propratne građevine nastale su 1820. godine, a na otvaranju „Kaštela“ je, prema nekim izvorima, svirao čuveni Franc List, tada devetogodišnjak. Otvaranju dvorca izgrađenog u engleskom stilu prisustvovao je i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji vlastelin u Ugarskoj.

„Kaštel“ je dugo bio epicentar najvažnijih dešavanja u ovom delu Banata.

U blizini „Kaštela“ je katolička crkva iz 1864. godine, a u selu se nalazi i pravoslavna crkva Svetog Nikole, kao i rumunska crkva izgrađena u neoklasičnom stilu koja datira iz davne 1850. godine.

Foto: Ivan Strahinić

Video: Dvorac koji krije velike tajne: Izgradio ga čuveni srpski junak koji je oslepeo na Solunskom frontu

(Telegraf.rs)