Rajačke pimnice – vinski raj u Srbiji: Stare su vekovima i imaju zanimljivu istoriju

Sagrađene su u rustičnom stilu, u kombinaciji tesanog kamena i drveta, a samo renovirane pimnice imaju odžake

Foto: Ivan Strahinić

Na brdu iznad sela Rajac, u blizini Negotina, nalaze se Rajačke pimnice, naselje napravljeno za proizvodnju i skladištenje vina.

Iako se često može čuti da se ovo naselje zove Rajačke pivnice, nije neispravno reći ni jedno ni drugo. Jer, u izvornom obliku bile su Rajačke pivnice, od glagola „piti“ i imenice vino, ali je vremenom slovo V prešlo u M, pa su danas oba oblika prihvaćena. Pivo se, inače, ovde ne služi.

Naselje je nastalo polovinom 18. veka, a početkom prošlog veka doživelo je svoj vrhunac. Naime, u to vreme po Evropi je počela da se širi biljna vaš koja napada vinovu lozu, ali je pošast zaobišla Negotinsku Krajinu, pa su se vina iz ovog dela Srbije našla na evropskim trpezama.

Stanovnici Rajca unapredili su vinogradarstvo, ali su sedamdesetih godina prošlog veka počeli da napuštaju zavičaj, ostavljajući pimnice praznim. Tek poslednjih godina ovaj deo Srbije ponovo je živnuo i odmah postao turistički atraktivan.

Pored toga što su poznate po vinu, Rajačke pimnice prepoznatljive su i po autentičnoj arhitekturi. Sagrađene su u rustičnom stilu, u kombinaciji tesanog kamena i drveta. Prizemlje, odnosno podrum (jer su sve pimnice ukopane dva metra u zemlju) predviđen je za odlaganje vina, dok se na spratu nalaze sobe za domaćine vinogradare.

Turisti koji dolaze u ovaj deo Srbije imaju više razloga za odabir Rajačkih pimnica kao mesta za odmor. Pored toga što se nalaze u predivnoj prirodi, mogu da degustiraju i kupe vina napravljena od autohtonih sorti grožđa. Pojedine pimnice nude i pansionski smeštaj, pa su idealne za vikend-odmor daleko od grada.

Foto: Ivan Strahinić

(Telegraf.rs)