Najviši vodopad u Srbiji otkriven je sasvim slučajno: Kaluđerski skokovi plene lepotom

Ispod najvišeg vrha Stare planine, na Kaluđerskoj reci nalazi se najmlađi vodopad u našoj zemlji

Foto: Shutterstock

Manje je poznato da je pojam Balkan, koji vodi poreklo iz persijskog jezika i prevodi se kao brdoviti predeo, ranije bio korišćen za jednu planinu. Zapravo su turski osvajači pojam Balkan ili Kodža Balkan koristili za današnju Staru planinu, čiji se manji deo nalazi na području naše zemlje, a veći na bugarskoj teritoriji.

Najviši vrh Stare planine u Srbiji, Midžor, nalazi se na 2.169 metara nadmorske visine.

Brojne su prirodne atrakcije prisutne na ovoj planini. Osim najvišeg vodopada u Srbiji, tu su i klisure Rosomačke reke i Vladikine ploče, te vrh Babin zub koji je zaštićen kao prirodni rezervat i na kome se nalazi istoimeni ski centar.

Otkriće najvišeg vodopada u Srbiji

Zahvaljujući predanom istraživanju, Dragan Stojadinović, poznat po nadimku Šule je sa ekipom stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Rudarsko-geološkog fakulteta beogradskog univerziteta otkrio 9. juna 2012. godine ovo čudo prirode.

Nakon izvršenih meranja ustanovljeno je da je vodopad Kaluđerski skok ili Kaluđerski skokovi visok ni manje ni više nego 232 metra.

Samim tim je okarakterisan kao najviši vodopad u našoj zemlji.

Kaskade ga čine velelepnim

Početak Kaluđerskih skokova nalazi se na 1.554 metara nadmorske visine. Prirodne kaskade preko kojih se obrušava na 1.322 metra čine ga u najmanju ruku neverovatnim.

Zapravo se radi o kaskadama koje su uglavnom postavljene pod uglom od 50 ili 60 stepeni. Ali ipak zahvaljujući onima koje se nalaze pod uglom od 80 do 90 stepeni, Kaluđerski skok deluje gotovo nestvarno.

Nije lak put do ove lepote

Na Kaluđerskoj reci, koja protiče ispod najvišeg planinskog vrha Srbije nalazi se i Kaluđerski skok.

Budući da je predeo oko vodopada prilično nepristupačan i da jedan deo puta podrazumeva prolazak kroz gustu vegetaciju, to se preporučuje poseta tokom ranog proleća. Ipak, da ne biste rizikovali, uvek je preporuka da se u posetu Kaluđerskim skokovima uputite u društvu iskusnih planinara.

(Telegraf.rs)