Jedna ili Jedina planina na istoku Srbije: Ovde je boravio i Marko Kraljević

Na području ove planine nalazi se 14 sela. Najviši vrh, Veliki Štrbac nalazi se na 768 metara nadmorske visine

Foto: Shutterstock

Sa svih strana okružena Dunavom, planina Miroč zauzima područje oivičeno Donjim Milanovcem i Tekijom. Najzapadniji je deo Đerdapskog masiva i ujedno se smatra najisturenijim delom istočnog dela naše zemlje.

Na području ove planine nalazi se 14 sela. Najviši vrh, Veliki Štrbac nalazi se na 768 metara nadmorske visine.

Planina Miroč bogata je uvalama i vrtačama, ali i pećinama, od kojih su najpoznatije Gradašnica i Lazareva pećina, koje su jedine istražene. Ponori na području ove planine, koji su brojni, smatraju se najdubljim u celoj zemlji.

Jedna ili Jedina planina

U vreme kada su Rimljani boravili na ovim prostorima, položaj Miroča je bio izuzetno značajan. Nadomak je prolazio čuveni Rimski put, a naziv za planinu je glasio Unum, što se prevodi kao Prva, jedna ili Jedina.

Brojni objekti koji su korišćeni sa ciljem zaštite Via Danubius, koji je u to doba igrao značajnu ulogu, nalazili su se upravo na području planine Miroč. U samom središtu ove planine nalazio se i Gerulatis, rimsko utvrđenje, čiji ostaci su i danas vidljivi na području podno sela Miroč.

Poznato je i da su Rimljani upravo ovu planinu posećivali zbog lečenja, budući da slovi i za vazdušnu banju. Znalo se i u to doba da biljke koje rastu na području Miroča imaju lekovitu moć.

Marko Kraljević je ostavio traga na Miroču

Srpska epska narodna pesma „Marko Kraljević i vila“ je pravi pokazatelj veze ovog epskog junaka i planine Miroč.

I danas se tu može videti lokalitet poznat kao Markov kamen, u kome je utisnut trag konjskog kopita. Iako ne postoje relevatni dokazi, narodno predanje veli da je upravo Markov konj Šarac zaslužan za taj otisak. U današnje vreme, kamen je razbijen, ali je naziv tog mesta ostao i dalje isti.

Sem Markovog kamena, na području planine Miroč postoji i bunar Kraljevića Marka. Ono što je posebno interesantno jeste da čak ni u vreme najvećih suša, taj bunar nije ostao bez vode.

Budući da ne postoji neki veći zagađivač u blizini, to se ova srpska planina može pohvaliti prilično dobro očuvanim ekosistemom. Osim lisica, divljih svinja i jelena, koji obitavaju na tom području, Miroč je poznat i po oko 1.300 biljnih vrsta, koje tu rastu, a od kojih su mnoge poznate po lekovitim moćima.

Video: Hrvatski istoričar tvrdi: Srpska slava vuče korene iz Lepenskog vira

(Telegraf.rs)