Srbi odavno nisu "paradajz turisti": Ovako nas doživljavaju Grci u poznatom letovalištu

Odmor je i prilika da se probaju novi ukusi

Foto: Telegraf.rs

Paradajz turisti, oni koji kreću iz svojih domova na more doslovno sa pripremljenim salatama, flašama sa vodom, šunkama, parizerima, kuvanom i zamrznutom hranom, a sve u nadi da će ih troškovi boravka u Grčkoj koštati što manje nekako su postali mit, a takva slika iščezla je u praksi.

Baš takvi shvatili su da su i voda i meso jeftiniji u Grčkoj nego u Srbiji, a da ne govorimo o nekoj drugoj vrsti namirnica karakterističnoj za Mediteran. Maslinovo ulje i razne grickalice povoljnije su u supermarketima u ovoj zemlji nego kod nas.

A naravno, odmor je i prilika da se probaju novi ukusi, pa i da se neko veče provede u restoranu. Bez girosa boravak na Egejskom moru mnogima je nezamisliv.

Foto: Telegraf.rs

Sudeći po reakcijama grčkih ugostitelja i domaćina, mi smo dobri i kulturni gosti - volimo da popijemo, ali ne preterujemo kao Englezi. Umemo lepo da se najedemo i da budemo zahvalni.

- U početku su srpski turisti nosili hranu sa sobom kada bi rezervisali apartman - priča nam Anastasija, menadžerka hotela u Haniotiju.

-  Nosili su čak i kafe-kuvala, ne znajući da u apartmanima postoji kuhinja koju mogu da koriste. Ali, to je bilo samo u početku, shvatili su da su cene ovde OK, pa se dešava i da svoje prijatelje pozovu u naš hotel na kafu. Srbi se zaista ne razlikuju od evropskih gostiju, znaju šta mogu ovde da očekuju.

Reči hvale za naše turiste imaju i vlasnici restorana, kao i lekari koji rade u Grčkoj.

- Mnogo više se poštuje lekar u Srbiji nego u Grčkoj. Srbi su dobri pacijenti i dobri gosti - ispričao nam je dr Kostas u Pefkohoriju.

Uostalom, mnogi Grci su zbog nas rado naučili srpski jezik, makar za osnovno sporazumevanje, a svoje menije i ponude istakli i na srpskom jeziku. Tako se čak ki reklame na ulicama mogu videti isključivo na srpskom - dakle katkad i bez engleskog ili grčkog prevoda.

- Srpski gosti su najbolji. Kad pričam srpski, atmosfera je prijateljska - pričao nam je jedan barmen.

Foto: Telegraf.rs

Uostalom, kome je do hrane iz frižidera kad pogleda slike šta nude grčki restorani...

Foto: Telegraf.rs

Inače, za pohvalu je i kraft pivo koje se proizvodi u ovoj regiji, a postoje dve marke sa lokalnim "pečatom".

Video: Seničić o potrebnoj dokumentaciji za turističke destinacije

(Telegraf.rs)