Da li osećate dobro poznati miris? Ovako se sprema giros u Pargi
Nekome je asocijacija na Grčku more, nekome giros. I koliko god se trudili da uživamo u tom specijalitetu dok smo u Srbiji, nešto uvek fali
Nije tajna da giros ima drugačiji ukus ako ga jedete u Srbiji i u Grčkoj. Neko će reći da je to preterivanje, ali je više onih koji odlično znaju o čemu pričamo.
Ako ste imali prilike da posetite neka mesta u Grčkoj i da tamo naručite giros onako kako smo mi navikli da ga jedemo, verovatno ste ostavili zbunjene prodavce. U letovalištima se to, međutim, ređe događa, prosto zato što su tamošnji prodavci girosa naviknuti na srpski način konzumiranja ovog specijaliteta grčke kuhinje.
Naime, u određenim delovima Grčke giros se zaista konzumira baš onako kako smo mi navikli - uz prženi krompir, crni luk, paradajz i nezaobilazni tzatziki.
Ali kao što i u našoj zemlji svaka regija ima i neka svoja pravila spravljanja određenih jela, tako i u Grčkoj postoje različite navike po pitanju konzumiranja girosa.
Grci na pitanje sa čime žele giros obično odgovaraju sa "ap ola" (gr. απ` όλα). Bukvalan prevod bi bio „od svega“, odnosno sve.
Začkoljica je, međutim, u tome što to sve za Grke ne znači uvek iste dodatke.
U određenim delovima zemlje to se odnosi na iste dodatke na koje smo i mi navikli. Međutim, u nekim drugim delovima Grčke to znači da se giros jede uz dodatak kečapa i senfa.
Što se prženog krompira tiče, Grci obično naglašavaju da li ga žele ili ne, pa nemojte biti zbunjeni ako prilikom naručivanja dobijete pitanje i o tome.
Na svu sreću, u mnogim letovalištima koje srpski turisti rado posećuju, prodavci girosa su se već navikli na to kako mi jedemo giros. Zato ne pitaju uvek da li želite i prženi krompir ili ne, već ga svakako dodaju. A oni koji su savladali makar osnove našeg jezika će vas na čistom srpskom pitati: tzatziki, paradajz i crni luk?
Vaše je samo da potvrdite i da uživate u fenomenalnom ukusu grčkog specijaliteta.
(Telegraf.rs)