Kad se otvore granice, spremajte kofere: Solun je samo jedna od opcija za vikend putovanje

Mada je vikend malo za upoznavanje svih lepota Soluna, dovoljno je da vam pomogne da "napunite baterije"

Solun / pixabay.com

Nekada se putovalo u Trst na vikend, pa čak i samo na jednu kafu. Danas je izbor mnogima ograničen za vikend putovanja, što zbog manjka vremena i novca, što zbog nemogućnosti putovanja usled mera koje su donete tokom pandemije korona virusa.

Ali kada dođe trenutak da možemo nesmetano da putujemo, jedna od boljih opcija za vikend putovanje jeste poseta Solunu.

Koliko košta put do Soluna?

Najpre treba uzeti u obzir cene svih pratećih troškova, odnosno putarina, a zatim i cene goriva. Naravno, važno je i da li ćete putovati preko teritorije Severne Makedonije ili Bugarske.

Konkretno, cena putarine u našoj zemlji 900 dinara od Beograda do Niša, odnosno 520 dinara, od naplatne rampe u Doljevcima do Preševa, što je ukupno 1.420 dinara.

Ukoliko putujete preko Severne Makedonije, postoje tri naplatne rampe, a ukupna cena putarina je bila ranijih godina oko 5 evra.

Na naplatnoj rampi, nedaleko nakon graničnog prelaza „Evzoni“, cena putarine je 1.80 evra, a zatim još 50 centi do Soluna.

Ako odlučite da putujete preko Bugarske, trebalo bi da znate da se u toj zemlji kupuju vinjete. Ranije je njihova cena iznosila od 8 evra, za vinjetu koja važi 7 dana, odnosno 16 vera za mesečnu vinjetu, dok je godišnja vinjeta koštala 50 evra.

Cene smeštaja u Solunu?

Podrazumeva se, kao i u bilo kom drugom gradu, da na cenu smeštaja utiče i period boravka i tip, odnosno kvalitet smeštaja, ali i mnogi drugi faktori.

Polovinom maja je moguće iznajmiti apartman za dve osobe u Solunu - cena je 32 evra za noćenje.

Kada je u pitanju hotelski smeštaj, trenutno najjeftinija opcija za navedeni period za dve osobe iznosi 70 evra za noćenje po smeštajnoj jedinici.

(Telegraf.rs)