Najgori zemljotresi koji su potresli Grčku: Svet ih pamti jer su odneli hiljade života

U najgorem udaru koji se pamti stradalo je oko 8.000 ljudi

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

I mada je područje na kome se nalazi Grčka trusno, te je pojava zemljotresa gotovo uobičajena, neki od tih potresa su ne samo naneli prilično veliku materijalnu štetu, nego i odneli mnogo ljudskih života.

Ako upitate nekog stanovnika ove zemlje, reći će vam da je gotovo naviknut na pojavu zemljotresa, ali naravno da nikome od njih nije svejedno kada do zemljotresa dođe.

Iako je bilo tokom istorije dosta razornih zemljotresa na području Grčke, najnoviji potres, čiji je epicentar bio u blizini ostrva Samos je odneo i žrtve. Posebno je surova sudbina dvoje tinejdžera, budući da su stradali nakon najjačeg potresa, a prilikom povratka iz škole, kada se na njih obrušila oštećena građevina.

Od početka 19. veka se nešto zvaničnije beleže zemljotresi, a danas se može čak i preko specijalizovanih sajtova pratiti seizmička aktivnost praktično uživo.

Najgori zemljotres u Grčkoj

Razlog zbog koga se zemljotres na ostrvu Hios navodi kao najgori u zemlji jeste broj žrtava. Nakon potresa jačine 7,3 stepena Rihterove skale, sa epicentrom u blizini ostrva, prema procenama je smrtno stradalo čak 7.866 ljudi.

Materijalna šteta je bila izuzetno velika.

Ovaj zemljotres je ostrvo Hios pogodio 3. aprila 1881. godine u 13:40h po lokalnom vremenu.

Zemljotres na Kritu 1810. godine

Na najvećem od grčkih ostrva su zemljotresi relativno česti. Upravo to područje se smatra jednom od najaktivnijih seizmoloških zona.

Zemljotres se dogodio 16. februara 1810. godine u 22:15h po lokalnom vremenu.

Najviše je tom prilikom oštećen grad Iraklion, a prijavljeno je čak 2.000 stradalih.

Bio je jačine 7,8 stepeni Rihterove skale i osetio se i na području centralne Italije i Sirije, na Kipru, u delovima severne Afrike i u Turskoj.

Zemljotres na Rodosu 1856. godine

Jačine 8,2 stepeni Rihterove skale, ovaj zemljotres je 12. oktobra 1856. godine odneo čak 618 žrtava, a 639 je povređeno na području ostrva Krit.

S obzirom na to da nije bilo adekvatnih instrumenata za merenje jačine zemljotresa u to doba, pojedini stručnjaci smatraju da je on mogao biti i jačine 7,7 stepeni Rihterove skale i da je trajao više minuta.

Ovaj zemljotres, koji se dogodio u 3:30h ujutru po lokalnom vremenu, je uticao i na Krit, tako da su određene građevine u Iraklionu, koje su tokom zemljotresa 1810. godine bile samo oštećene, ovom prilikom uglavnom srušene.

Postoje donekle oprečna mišljenja o tačnom broju žrtava, ali su procene da je sigurno minimum 500 ljudi stradalo, a 500 njih bilo povređeno, s obzirom na to da su mnogi u to vreme spavali.

Zna se da su pojedina sela na području Irakliona potpuno uništena nakon zemljotresa, kao i da je na Rodosu stradalo 60 ljudi, a na ostrvu Karpatos njih 20.

Takođe je ovaj zemljotres naneo značajnu štetu i ostrvima Kipar, Kastelorizo i Amorgos, kao i Simi.

(Telegraf.rs/Aleksandra Blažević)