5 najčešćih zabluda o Grčkoj: Grci su neradnici, a Grkinje nisu lepe

Mnogi Srbi smatraju ove stereotipe tačnim

Printscreen: Youtube/ Dreams World - Blog voyage

Srpsko-grčko prijateljstvo  je koncept posebnog odnosa između dva balkanska naroda koji je počeo da se formira u XIX veku. Iako smo prijateljski balkanski narod mi smo često skoni da verujemo nekim stereotipima o Grcima i generalno o drevnoj zemlji Helade.

Postoje neke zablude u vezi sa Grčkom za koje mnogi Srbi misle da su tačne, a portal Grčki kutak je skupio neke od najčešćih.

Kalendar Grčke pravoslavne crkve

Ovo je jedna od najčešćih zabluda o Grčkoj i Grcima. Naime, verovanje da su Grci prihvatili Gregorijanski kalendar prihvaćeno je širom Srbije, a verovatno i u drugim državama, a zapravo je potpuno netačno.

Grčka pravoslavna crkva prati Revidirani julijanski klendar, odnosno Novojulijanski kalendar, koji je nama Srbima poznatiji kao kalendar Milutina Milankovića, srpskog matematičara, geofizičara, klimatologa i astronoma.

Tako da braća Grci ne slave Božić kad i mi.

Grci su neradnici

Olako se odomaćila rečenica u našem narodu da su Grci neradnici.  Naime, mnogi Grci ne rade po smenama, bar ne u lokalnim prodavnicama, stoga iste osobe rade po ceo dan. Zbog toga i prave dužu pauzu za ručak tokom dana.

Ukoliko u nekom turističkom mestu jedan prodajni objekat radi od podneva to je zato što će se taj objekat zatvoriti tek oko ponoći, jer i turisti uglavnom šetaju uveče nakon plaže, a razne radnje su tu baš zbog njih otvorene do kasno u noć.

Foto: Pixabay

Grkinje nisu lepe

Ne da postoje lepe Grkinje, već su one žene koje i te kako brinu o sebi. Možda su generalno malo bučnije i drčnije, ali ne daju na sebe.

Grci se zdravo hrane

Grci svakodnevno koriste u ishani maslinovo ulje, limun, beli luk, origano, te ih Srbi često povezuju upravo sa tim, zdravim sastojcima.

Istina je da Grci konzumiraju svakodnevno veliki broj zdravih sastojaka, a kako i ne bi kada im pola od njih rađa u dvorištu ili okućnici, veliki broj njih ima manji maslinjak, mandarine i pomorandže na svakom koraku, limun ne zaostaje za njima, smokve su toliko ukusne i lepe da ne možete da prestanete da ih jedete.

Istina je da baš kao i Srbi, ni Grci ne mogu bez brze hrane.

foto: pixabay.com

Grci nisu moderni

To je verovanje koje smo "nasledili" od svojih baka i deka. Starijim generacijama je u glavi ostala slika Grka koji nose raskopčane košulje, zlatan krst oko vrata i farmerke u koje je košulja upasana.

Video: Bogata istorija i snažno prijateljstvo sa Srbima: Evo zašto morate da posetite Krf

(Telegraf.rs)

.